BiH
5

SDP: Postoji opravdana sumnja da FBiH nema izvršnu vlast izabranu u skladu sa Ustavom

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na današnjoj radno-konsultativnoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH članovi Predsjedništva su osudili nedavno planirano i sinhronizirano djelovanje vlasti u RS, povodom instrukcije Vlade RS da sve institucije ovog entiteta prekinu saradnju sa Sudom, Tužilaštvom BiH i Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), a ova instrukcija ne može biti drugačije shvaćena nego kao udar na ustavni poredak BiH.

Na sjednici Predsjedništva je analizirano i rješenje Ustavnog suda Federacije BiH, koji nije prihvatio razmatranje zahtjeva za ocjenu povrede vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda, a u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi. Ustavni sud je u svom rješenju naveo da ovaj postupak pokretanja zaštite vitalnog interesa nije validan, jer je za to potrebna dvotrećinska većina od 17 delegata, koliko svaki Klub naroda po Ustavu mora brojati.

Trenutno, Klub Srba ima izabranih 13 delegata, a postupak je pokrenulo njih deset. S obzirom na ovakvo tumačanje, stav SDP BiH je da shodno ovom rješenju Ustavnog suda FBiH, postoji opravdana sumnja da FBiH nema izvršnu vlast izabranu u skladu sa Ustavom, niti su brojni akti prihvaćeni od strane Doma naroda u periodu nakon njegovog izbora u skladu sa Ustavom.

Naime, analogno činjenici da Klub Srba broji 13 delegata, umjesto 17, Dom naroda Parlamenta FBiH ima 54, umjesto 58 delegata, koliko po Ustavu mora imati. S obzirom na navedeno tumačenje Ustavnog suda, onda je natpolovična većina potrebna za usvajanje zakona i drugih odluka 30, a ne 28 delegata, koliko se u proteklih godinu dana smatralo dovoljnom većinom. To znači da su svi akti koji su usvojeni sa 28 ili 29 glasova neustavni, a među njima je i, primjerice, Zakon o radu, ali i niz drugih propisa.

Delegati SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH pokrenut će sve potrebne procedure kako bi se pred Ustavnim sudom FBiH nedvosmisleno utvrdila ustavnost trenutne vlasti, kao i svih akata usvojenih od strane Doma naroda. Ovim putem pozivamo i predstavnike vladajuće koalicije da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema, kako bi se razriješila ova potencijalno velika ustavno-politička kriza, a od rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH tražimo da ubuduće sve odluke donosi sa najmanje 30 glasova delegata Doma naroda.

Povodom izjava sa nedavnog sastanka održanog u Briselu, na kome su Bakir Izetbegović i Dragan Čović postigli, kako su rekli, "visok stepen saglasnosti po pitanju načina rješavanja hrvatskog pitanja" te reorganizacije Federacije BiH, ocjena Predsjedništva SDP je da bi ovaj dogovor mogao predstavljati uvod u nove podjele FBiH isključivo po etničkom principu. Iako javnosti još nisu predočeni detalji tog dogovora, za SDP je takvo ustrojstvo FBiH potpuno neprihvatljvo i bilo kakav prijedlog koji vodi ka novim podjelama i stvaranju trećeg entiteta je nešto što BiH vraća unazad i udaljava od evropskog puta.

Najavljena je i posjeta kantonalnim i lokalnim organizacijama SDP BiH, pod nazivom "Naš odgovor", u kome će rukovodstvo SDP BiH, zajedno sa izabranim zastupnicima i vijećnicima, u gradovima širom BiH, razgovarati sa građanima o aktuelnoj političkoj situaciji. "Naš odgovor" će 15. decembra prvo biti održan u Cazinu, Bihaću, Ključu, Sanskom Mostu, Velikoj Kladuši, Bužimu i Bosanskoj Krupi, dok će 16. decembra domaćini ovom događaju biti Lukavac, Gradačac, Gračanica i Tuzla.