BiH
0

SDP: Pokušaj smjene Denisa Bećirovića antidržavni čin SDA

FENA
Jučerašnje saopćenje Kolegija Stranke demokratske akcije i inicijativa koja je podnesena za smjenu zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denisa Bećirovića, pokazuje svu neodgovornost SDA i još jednom potvrđuje razloge zbog kojih je Socijaldemokratska partija (SDP) raskinula koaliciju.

Objašnjenje SDA kako ne podržava razloge koje je SDS naveo u zahtjevu za smjenu, te da je podrška SDA Bećirovićevoj smjeni odgovor na zahtjev za smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Denisa Zvizdića, samo je paravan. SDP ovaj potez SDA smatra neprihvatljivim, antidržavnim činom i dokazom da se SDA bori za fotelje, a ne za državu, saopćeno je danas iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

"Netačne su tvrdnje SDA da je zahtjev za smjenu Zvizdića bez razloga. Razlog itekako postoji, a leži u općepoznatoj činjenici da je u Federaciji formirana nova parlamentarna većina koju pored SDP-a čine SBB, HDZBiH i HDZ1990, i demokratska je praksa svugdje u svijetu da većina bira kolegij doma", smatra SDP BiH.

"Ukoliko je SDA sa SDS-om i drugim partijama formira novu parlamenarnu većinu na državnom nivou, onda to treba javnosti transparentno i saopćiti, da ne spominjemo da treba saopćiti i program na kojem se zasniva ta nova parlamentarna većina", navode iz SDP-a.

SDP smatra da te razloge SDA ne može saopćiti jer se svode na očuvanje dva čovjeka u ministarskim foteljama i jednog u fotelji zamjenika ministra.

Uprkos tome što SDS želi Bećirovićevu smjenu zbog njegovog državničkog ponašanja i stavljanja u zaštitu digniteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, SDA podržava SDS čak i uprkos jasno izrečenog stava i protivljenju brojnih organizacija i udruženja iz cijele BiH.

"Ukoliko SDA smatra da je štetno to što je Berćirović upozorio kolegu iz Srbije da je BiH međunarodno priznata država, onda bi SDA, čisto da narod zna, morala da kaže šta je za njih Bosna i Hercegovina. Da li je to država ili možda konfederacija entiteta na čemu insistiraju u TD koaliciji?", pita SDP BiH.

"SDP je više puta ponovio i ovaj put potcrtava da će naši kadrovi bez opstruiranja i korištenja pravnih mehanizama odstupiti sa pozicija izvršne vlasti čim se ustanovi da postoji nova parlamenarna većina na bilo kojem nivou, uključujući i državni, čime jasno pokazujemo razliku u ponašanju i djelovanju SDP-a i SDA", navodi se u saopćenju SDP-a BiH.