Apsolutno, apsolutno
225

SDP-ov portal Sutra.ba dobio 60.000 KM od Njemačke ambasade

Klix.ba
Ambasada Njemačke u BiH je saopćila da je finansijski podržala projekt “Eu.sutra” NVO Horizont sa 60.000 KM, koji će biti realizovan putem internet-portala Sutra.ba, relativno novog portala koji je pod direktnim utjecajem i kontrolom vrha Socijaldemokratske partije BiH.

Zanimljivo je da je NVO Horizont ujedno i pokretač komercijalnog portala Sutra.ba, što nam je potvrdio i projekt menadžer Horizonta Aldi Halilović, inače dugogodišnji predsjednik OO FOM SDP-a BiH, a danas generalni sekretar FOM SDP BiH.

“Na ovaj način Savezna Republika Njemačka pomaže razvoj medijskog prostora u Bosni i Hercegovini i povećanje svijesti građana, ali i državnih institucija, o bitnosti i neophodnosti procesa europskih integracija, kao i koristi koju će građani Bosne i Hercegovine ostvariti ovim procesom”, navodi se u saopćenju Ambasade Njemačke u BiH, koja je i prošle godine finansirala projekt NVO Horizont i portal Sutra.ba s 23 hiljade eura.

Nažalost, na ovaj način Ambasada Njemačke je odlučila podržati neugledni i slabo čitani portal, koji se osim direktne veze sa jednom političkom partijom, može “pohvaliti” i nevjerovatnom sposobnosti nelegalnog preuzimanja sadržaja s drugih portala bez dozvole.

Nažalost, nesređena zakonska regulativa u našoj zemlji još uvijek dozvoljava da iza komercijalnih portala stoje razne nevladine organizacije pod jasnom kontrolom određenih političkih partija. Tako na Sutra.ba uopće ne možete pronaći informacije o pravnoj osobi, koja stoji iza portala.

Prema dostupnim podacima NVO Horizont se bavi promocijom bosanskohercegovačkih turističkih potencijala i promocijom ekstremnih sportova.

Portal Sutra.ba za podršku Njemačke ambasade u BiH zasigurno može zahvaliti uposleniku Ambasade, inače neformalnom članu redakcije, koji je u dobrim odnosima i kumstvu sa jednom osobom iz najužeg vrha SDP-a.