Njemačka ambasada donirala 59.970 eura Vijeću za štampu BiH

S
Piše: N. Grabovica/Sarajevo-x.com
20.3.2012. u 12:14
0
2
Njemačka ambasada donirala 59.970 eura Vijeću za štampu BiH
0
1/5 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
2/5 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
3/5 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
4/5 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
5/5 Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Njemačka ambasada u BiH je donirala 59.970 eura Vijeću za štampu u BiH, s ciljem razvoja samoregulacije i profesionalnog novinarstva, koji su i primarni ciljevi Vijeća.
Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu, je istakla kako već petu godinu zaredom potpisuju Ugovor sa Njemačkom ambasadom, što je svojevrsna potvrda profesionalne saradnje i postignutih rezultata.

"Obaveza svake zemlje Vijeća Evrope je da ima dobro razvijeno samoregulacijsko tijelo. BiH prednjači u tome među zemljama Jugoistočne Evrope, budući da već 12 godina ima funkcionalno i dobro organizirano Vijeće za štampu. Ova finansijska podrška će ići, prije svega, za projekt "Vaš glas se broji - medijska samoregulacija i novinarska odgovornost u predizbornom periodu u BiH", koji se odnosi na poboljšanje informiranosti građana o njihovim pravima na istinitu i pravovremenu informaciju, odgovornost medijskog izvještavanja, kao i odgovornost političkih subjekata prema javnosti", kazala je Zurovac.

Osim toga, Ugovorom se nastavlja finansiranje već razvijenih projekata, poput Škole medijske etike za studente novinarstva u BiH, Medijske pismenosti za srednjoškolce i seminara za studente Pravnih fakulteta u BiH.

Njemačka ambasadorica Ulrike Knotz je istakla kako sloboda štampe spada u temeljne elemente demokratije te se nada da će ova podrška doprinijeti razvoju novinarske etike i profesionalizma u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: