Kritika vlasti
32

SDP: Opozicija nije krivac za propast posljednje sjednice Zastupničkog doma

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Samo u Bosni i Hercegovini vlast može prozivati opoziciju zato što vlast ne funkcionira. 


Valjda zbog toga predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić i Stranka demokratske akcije (SDA), u očaju zbog potpunog raspada parlamentarne većine, krivca za propast posljednje sjednice Predstavničkog doma vide u opoziciji navodi se u saopćenju Socijaldemokratske partije (SDP) BiH. 




Iz ove stranke podsjećaju SDA na njihovu doktrinu koju su primjenjivali godinama, a koja glasi da je pobjednik izbora dužan osigurati većinu.




"Dakle, SDA i njeni partneri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza za bolju budućnost (SBB) čine vlast i parlamentarnu većinu. Samo oni imaju obavezu osigurati usvajanje prijedloga koji dolaze iz njihove vlade", tvrde iz SDP-a te ističu da su 


prijedlozi budžeta i Zakona o PIO katastrofalni i da je za građane dobro da nisu usvojeni.

Predsjedavajućeg Mušića upozorili su da je posljednja sjednica sazvana protivno Poslovniku o radu i Ustavu FBiH.Također, smatraju da će aktuelni saziv parlamenta ostati upamćen po najlošijim rezultatima, najmanje usvojenom broju zakona i po najmanjem broju održanih sjednica u njegovom mandatu te da Mušić, kao predsjedavajući, od svog dijela odgovornosti ne može pobjeći prozivajući opoziciju.




Mišljenja su da bi SDA i HDZ trebali odgovoriti javnosti zašto Mušić i predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara (HDZ) u ladici drže niz zakona koji nisu po volji HDZ-u te kršeći poslovnik ne zakazuju vanredne sjednice Federalnog parlamenta za koje su zastupnici opozicije uredno skupili potpise.




Stoga su pozvali Mušića da prestane sa opstrukcijama i odmah zakaže sjednicu na kojoj bi razmatrali prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.


 To je, podsjećaju, bio dužan učiniti prije dva mjeseca.

  • Usvajanjem ovog zakona SDA ima priliku pokazati da između interesa države i interesa HDZ-a bira interese države BiH - poručili su iz SDP-a.