|

SDP o VSTV-u i Tegeltiji: Pravosuđe treba biti nezavisno, ali ne i nedodirljivo

SDP o VSTV-u i Tegeltiji: Pravosuđe treba biti nezavisno, ali ne i nedodirljivo
39
Klix.ba
28.5.2019. u 10:20
9
komentara
39

dijeljenja
SDP o VSTV-u i Tegeltiji: Pravosuđe treba biti nezavisno, ali ne i nedodirljivo Foto: H. M./Klix.ba
Socijaldemokratska partija BiH smatra da u pravosudni sistem treba uvesti odgovornost, da pravosuđe treba biti nezavisno, ali ne i nedodirljivo, da nije u redu, niti normalno, da u pravosudnom sistemu napreduju oni koji nemaju iskustvo.
"U povodu posljednih afera vezanih za Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, a posebno povodom one čiji je glavni akter predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, Socijaldemokratska partija BiH podsjeća da smo još 2012. godine tvrdili da se radi o otuđenim centrima moći koji nikome ne odgovaraju, te da je zdravo i pošteno pravosuđe prioritet svih prioriteta kako bi država Bosna i Hercegovina krenula naprijed", kaže se iz SDP-a.

kako ističu, tada su nudili rješenje da se po uzoru na susjedne države glavni tužilac bira u Parlamentu, a da se u sastavu VSTV-a advokati zamijene univerzitetskim profesorima pravne struke.

"Taj prijedlog nije ni došao do Parlamenta, jer je naišao na osudu i dijela međunarodne zajednice, čiji je VSTV projekat, ali i medija i nevladinih organizacija koje su danas, sedam godina poslije, najglasnije u osudi situacije u pravosuđu i načina izbora nosilaca pravosudnih funkcija, koji je isti kakav je bio i tada", kaže se iz SDP-a.

SDP i sada smatra da se u pravosudni sistem treba uvesti odgovornost, da pravosuđe treba biti nezavisno, ali ne i nedodirljivo, da nije u redu, niti normalno, da u pravosudnom sistemu napreduju oni koji, kako se naglašava, nemaju iskustvo, da godinama opstaju tužioci čije optužnice stalno padaju, da se iznova pojavljuju afere koje pokazuju o kako se lošem sistemu radi, a da se ništa ne mjenja, stoji u saopćenju.

"Mi, u SDP-u, smatramo da postoji veliki politički uticaj na pravosuđe i da su time pravosudne institucije kontaminirane, te da je to najveći razlog katastrofalno niskog povjerenja građanja u institucije koje treba da budu garant prava i pravde u društvu. Kroz dio afera koje se s vremena na vrijeme pojavljuju u javnosti se mogu prepoznati politički sukobi koji se prelamaju ne samo kroz pravosuđe, nego i kroz obavještajno-sigurnosti državni aparat. Preduslov za napredak naše države je da pravosuđe konačno postane nezavisno, te da policijske i obavještajne strukture počnu služiti državi i građanima, a ne političarima i njihovim stranačkim ili ličnim interesima. Predlažemo i izražavamo svoju spremnost da učestvujemo u procesu koji će u najkraćem mogućem roku rezultirati reformom zakonodavstva kako bi se vratilo povjerenje građana u pravosudni sistem i kako bi ovaj izuzetno važni državni alat za obračun sa kriminalom i korupcijom konačno postao kapacitiran da se obračuna sa onima koje godinama zaobilazi", zaključuje se iz Socijaldemokratske partije BiH.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...