|

SDP o paradi ponosa: Naš cilj je društvo bez homofobije

SDP o paradi ponosa: Naš cilj je društvo bez homofobije
1.475
Klix.ba
4.4.2019. u 11:43
126
komentara
1,4k

dijeljenja
SDP o paradi ponosa: Naš cilj je društvo bez homofobije Foto: H. M./Klix.ba
Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine osuđuje govor mržnje, diskriminaciju i prijetnje nasiljem u vezi sa organizacijom prve BH povorke ponosa.
"Insistiramo na provođenju Zakona o zabrani diskriminacije i krivičnih zakona u BiH, te zahtijevamo adekvatan odgovor pravosudnih institucija u vezi sa napadima na organizatore i organizatorice. Kroz implementaciju svog idejno-političkog programa i kapacitete u institucijama vlasti SDP BiH će se beskompromisno zalagati za jednakost i ravnopravnost svih građana i građanki BiH", saopćeno je iz SDP-a.

Polazeći od Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, kao i ustavnih odredbi o ljudskim pravima i slobodama, SDP BiH u centar svoje političke aktivnosti stavlja zakonsko reguliranje ljudskih prava i sloboda i njihovo dosljedno provođenje.

"Projekat razvoja Bosne i Hercegovine na načelima zapadnoevropskog iskustva demokratskog socijalizma, za SDP BiH podrazumijeva poštivanje kako političkih, tako i socijalnih prava svih i puno respektiranje pravde i jednakosti, kao njegovih temeljnih vrijednosti. Naš cilj je društvo bez superiornosti i subordinacije, bez patrijarhata, rasizma, homofobije i transfobije, društvo bez predrasuda i diskriminacije", piše u saopćenju.

Ističu da oni "ne trpe diskriminaciju na temelju spola, dobi, invaliditeta, boje kože, etničke pripadnosti, vjere, rodnog identiteta i seksualne orijentacije ili bilo čega drugog što nas čini jednakim ljudima – bilo na poslu, u slobodno vrijeme, u školi, kod kuće ili drugdje".
Prijavi grešku


Komentari (126)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...