Konferencija u Zenici
289

SDP, NS i DF ZDK poručili: Nastupamo kao ozbiljan politički subjekt

Piše: E. M.
Detalj s konferencije za novinare (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Predstavnici Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije i Naše stranke danas su održali zajedničku konferenciju na kojoj su i zvanično potvrdili zajedničko nastupanje kao lijevi građanski blok.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Senaid Begić je kazao kako će ove tri stranke zajednički nastupati u svim pregovorima koji se tiču politike na nivou Zeničko-dobojskog kantona te da će danas održati sastanak i s Nezavisnim blokom.

"Nekoliko sastanaka ćemo održati i sutra sa SBB-om, A-SDA i Strankom za Bosnu i Hercegovinu. U narednih 48 sati želimo potvrditi principe našeg zajedničkog djelovanja i to će biti ili vlast ili opozicija. Ovo ne radimo jer želimo izaći kao blok koji želi vlast. Nastupamo kao ozbiljni politički subjekti i da do ponedjeljka kada budu potvrđeni rezultati, budemo spremni i kao ozbiljan politički blok ponuditi rješenja", kazao je Begić.

Prema njegovim riječima, pobjednik izbora mora ponuditi formiranje vlasti na nivou ZDK i kao blok moraju imati alternativu.

"Odlučili smo poslije objave preliminarnih rezultata da zajednički formiramo lijevi građanski blok koji će u budućnost zajednički nastupati u svim razgovorima i pregovorima koji se tiču politike na nivou ZDK. Želimo se baviti pitanjima u ovom kantonu, bili vlast ili opozicija", pojasnio je Begić.

Rekao je i da ne razmišljaju o ministarskim i premijerskim pozicijama jer nisu u toj fazi.

Alma Kratina, predsjednica Kantonalnog odbora Demokratske fronte, na današnjoj konferenciji je kazala da je cilj raditi za dobrobit građana te da ih ne interesuju matematičke koalicije.

"Nakon ovih izbora nemamo kapacitet da predvodimo ovaj blok, ali rado i prirodno smo u bloku koji predstavlja blok lijevo orijentisanih građanskih stranaka koje preuzimaju odgovornost za povjerenje građana. Mi ćemo napraviti sve što je do nas kako bi građani osjetili da smo na putu drugačije matrice političkog djelovanja u ZDK. Koalicije u koje idemo nisu matematičke, već programske", izjavila je Kratina te dodala da je cilj napraviti snažan blok koji će pokazati da se stvari u ZDK mogu mijenjati nabolje.

Pojasnila je da su predstavnici njihovih odbora razgovarali o svemu, ali da se u ZDK bave interesom građana.

"Situacija u svim kantonima je različita i složena. Ne želimo posmatrati situaciju u TK, BPK i porediti je sa ZDK. Mi imamo pravo da radimo u interesu građana, a izjavu o derivatima SDA ne bih komentarisala. Krajnje je neozbiljno govoriti o derivatima SDA kada mi imamo jasno svoji cilj i kapacitete", dodala je Kratina.

Predsjednica KO Naše stranke Sanja Renić je kazala da je zadovoljna dosadašnjim razvojem razgovora i da je ovo historijski momenat za Zeničko-dobojski kanton.

"Mi nemamo potrebe za nekim kalkulacijama, ali smo pokazali da je jedna ruka presudna u nekim odlukama, kako na nivou grada tako i na nivou kantona. Želimo da ZDK dobije drugačiju vrstu vlasti u kojoj će biti ljudi koji s iskrenim namjerama žele biti na pozicijama koje su im građani dali", izjavila je Renić.

Do kraja sedmice ovaj blok će obaviti razgovore s drugim političkim partijama s kojima bi u Skupštini ZDK imali 21 zastupnika, a za sada nije poznato ko će im se još priključiti u formiranju većine.