Skupština KS
17

SDP: Neozbiljno je da se na istoj sjednici raspravlja o obrazovanju i zdravstvu

Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalna organizacija SDP BiH Sarajevo smatra neozbiljnim, neodgovornim i apsolutno neprihvatljivim da se na istoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo raspravljaju dvije suštinske reforme, i to iz oblasti obrazovanja i zdravstva.

Mjesecima se Vlada KS bavila sama sobom i preko noći odlučila da obrazovnu, zdravstvenu struku, roditelje, djecu i pacijente svede u jednu ishitrenu sjednicu sa najlošijim mogućim rješenjima, navode iz SDP-a

Smatraju da je očigledno da aktuelna vlast u vlastitom sebičnom interesu namjerava u oba slučaja brzopoteznom procedurom provući kvazi reforme koje će imati za rezultat i lošije obrazovanje i zdravstvo.

"Nakon što je Vlada prevarila i sindikate i Vijeće roditelja, te usvojila najlošije zakonsko rješenje, tražimo da se isto povuče sa sjednice u cilju nastavka dijaloga i traženja najboljih rješenja u interesu djece. Kada je u pitanju dokument reforme zdravstva, prevara je samo dodatno potvrđena kao model rada ove Vlade, jer se prvobitni katastrofalan dokument neznatno promijenio, što pokazuje da je javna rasprava bila farsa, te su mišljenja javnosti, sindikata i struke odbačena, isključivo u interesu političko- porodičnog lobija koji imamo u zdravstvu", navode u saopćenju.

SDP BiH je putem svojih zastupnika uložio usaglašene amandmane Vijeća roditelja i sindikata, u nadi da postoji dovoljan broj odgovornih zastupnika koji nisu spremni dopustiti usvajanje katastrofalnih rješenja aktuelne Vlade.