|

SDP neće prisustvovati današnjoj Skupštini HNK: Ovo je bahati cirkus SDA i HDZ-a

SDP neće prisustvovati današnjoj Skupštini HNK: Ovo je bahati cirkus SDA i HDZ-a
43
R. D.
20.12.2019. u 09:25
15
komentara
43

dijeljenja
SDP neće prisustvovati današnjoj Skupštini HNK: Ovo je bahati cirkus SDA i HDZ-a
Današnjem planiranom donošenju budžeta HNK za narednu godinu neće prisustvovati zastupnici SDP-a. Ubrzan način donošenja budžeta, bez šire rasprave, smatraju cirkusom dviju najjačih stranaka u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
"Dužni smo javnosti objasniti da se radi o sjednici koja je zakazana mimo poslovnika, sa zakonskim prijedlozima koji su konkretan dokaz kako ova vlada smatra da može kršiti zakon i igrati se institucijom Skupštine HNK kako njima odgovara. Ne želimo učestvovati u marketinškim scenarijima predsjednika vlade gdje se godinama ispunjava čista forma, a zanemaruje suština kod planiranja utroška 250 miliona KM narodnog novca", navode iz SDP-a.

Dodaju kako se ova vlada godinama hvali suficitom, a mi iz "godine u godinu evidentno propadamo" i to predstavlja političko iživiljavanje nad borbom za preživljavanje naših sugrađana.

"Pozivamo Vladu i koaliciju SDA i HDZ-a da izvadi glavu iz pijeska i shvati kako nam se nezaposlenost smanjuje jer nas je napustilo pet hiljada naših sugrađana, bijela kuga ozbiljno nagriza naše društvo, investicije su u dramatičnom padu, porodiljski dodatak sramotno mali, a vrhunac katastrofe je da imamo 16 hiljada sugrađana na Centru za socijalni rad bez dovoljno prihoda za izdržavanje. SDP neće nikada pristati da bude dio gimnastičke glasačke ekipe vladajuće koalicije koja zarobljena u svom paralelnom svijetu i takvim ponašanjem komplikuje život građana", zaključuju u SDP-u.

Podsjećamo, Vlada HNK još uvijek je u starom sazivu, ali nadmoćna većina u Skupštini HNK omogućava joj realizaciju svih odluka i zakona koje usaglase SDA i HDZ.

Skupština HNK danas bi trebala odlučivati o nacrtu budžeta za narednu godinu koji iznosi skoro 240 miliona KM.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...