Stranačka previranja
70

SDP Mostar: SDA i HDZ nemaju dogovor o izborima, ali za prijem svojih kadrova se dogovore

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Pregovore za održavanje lokalnih izbora u Mostaru je inicirao SDP, ali su nakon deset sastanaka oni zapali u krizu zbog odnosa dvije vladajuće partije, zaključak je konferencije za medije SDP-a u Mostaru. Na konferenciji se govorilo i o poslovanju javnih preduzeća u Mostaru, ali i problemima koje politika stvara DVD-u Blagaj.

Zoran Mikulić, kantonalni predsjednik SDP-a, kazao je kako je ova partija napravile velike kompromise u pregovorima, ali da su oni zapali u krizu zbog krutih stavova vladajućih partija.

"Mi nećemo odustati od svojih osnovnih principa - da grad mora biti jedinstven, da se izbjegnu podjele po ratnim linijama razdvajanja i da se ispoštuje minimalna i maksimalna zastupljenost konstitutiuvnih naroda u Vijeću", kazao je Mikulić te dodao kako su oni na osnovu toga napravili precizan dokument izmjena Statuta, ali i politički sporazum.

Mikulić je kazao da je najveći kočničar pregovora trenutno SDA s insistiranjem da pregovaračka grupa utvrdi model implementiranja dogovorenog, jer ova politička grupa nema takve nadležnosti, već viši organi države.

"Ako se u najskorije vrijeme ne postigne dogovor SDP će razmisliti ima li više smisla nastavljati pregovore", najavio je Mikulić.

Edin Zagorčić, predsjednik gradske organizacije, analizirao je rad dvanaest javnih preduzeća kojima je Grad Mostar osnivač te ustvrdio da skoro svi posluju s gubitkom, a da su "Komos" i "Uborak" u stečaju. Problematizirao je i raspisani konkurs za imenovanje 60 vijeća javnih ustanova.

"Postavlja se pitanje da li će se prijem ovolikog broja ljudi koristi u predizborne svrhe. Ovdje se vidi dobra saradnja SDA i HDZ-a jer su formirali zajedničku komisiju koja odlučuje o ispunjavanju kriterija. Priča da se ne mogu niti oko čega dogovoriti ne stoji jer se na ovom pitanju vidi da oko prijema svojih kadrova uspješno sarađuju", naglasio je Zagorčić.

Zagorčić je izdvojio i problematiku Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blagaj, koje je formirano 2016. godine, ali koje je sada ugrozila lokalna SDA osnivajući svoje DVD – Blagaj Jugoistok.

"Biće da je problem DVD-a Blagaj što je ono multietničko. Onemogućili su da njegovi članovi pristupe obuci i polaganju stručnog ispita kako bi im uskratili mogućnost učestvovanja u gašenju požara", kazao je Zagorčić.