{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP kreće u razgovore za formiranje vlasti u TK, pozivi upućeni Našoj stranci i DF-u

Piše: A. K./Klix.ba
23.10.2018. u 17:00
275
49
SDP kreće u razgovore za formiranje vlasti u TK, pozivi upućeni Našoj stranci i DF-u
275
SDP kreće u razgovore za formiranje vlasti u TK, pozivi upućeni Našoj stranci i DF-u
Enver Bijedić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzlanskog kantona (TK) u ponedjeljak navečer je održao sastanak na kojem je odlučeno da se krene u razgovore o formiranju vlasti s političkim strankama koje će participirati u Kantonalnoj skupštini, a prvi pozivi su upućeni Demokratskoj fronti (DF) i Našoj stranci, potvrđeno je za Klix.ba.
Predsjedništvo Kantonalnog odbora SDP-a u Tuzlanskom kantonu sinoć je održalo sastanak na kojem je nakon petosatnog razgovora donesen zaključak da se formira pregovarački tim u kojem će se nalaziti sedam osoba iz svih dijelova kantona.

Pregovarački tim će u narednom periodu krenuti u razgovore sa strankama koje su ušle u Skupštinu najmnogoljudnijeg kantona u FBiH.

"Prvi s kojima ćemo razgovarati su Naša stranka i DF. Mi smo njima poslali poziv za sastanak u petak, a kako bismo sjeli, razgovarali i vidjeli na koji način možemo pronaći zajednički sadržilac vezano za formiranje vlasti. Nama nije bitno da budemo dio vlasti, ako to neće biti programska koalicija u kojoj će se ispoštovati sve one odredbe iz našeg 'Plana 10', odnosno programske orijentacije SDP-a koje smo mi obećavali našim glasačima", rekao je predsjednik KO Tuzla Enver Bijedić za Klix.ba.

Nakon prvog sastanka s Našom strankom i DF-om, SDP će krenuti u razgovore i s ostalim političkim subjektima koji će participirati u Skupštini TK.

"Razgovarat ćemo i vidjeti da li imamo razlike ili iste poglede na rješavanje sudbine ovog kantona, odnosno izuzetno teškog stanja u kojem se građani nalaze. Zainteresirani smo da uđemo u vlast, ali ne po svaku. Mi nećemo u vlast da bismo bili premijeri, ministri, direktori. Želimo vlast koja će biti funkcionalna i koja će promijeniti jako teško stanje u kojem se nalazi kanton", potcrtao je Bijedić.

Istakao je i da SDP želi u programsku, a ne matematičku koaliciju.

"Ako neko želi da promijenimo stanje na bolje, odnosno da promijenimo socijalnu sliku, obezbjedimo bolje zdravstveno osiguranje, podignemo minimalnu plaću i penziju, smanjimo doprinose poslodavcima, povećamo broj zaposlenih, smanjimo odlazak mladih, onda možemo pričati. Ako nemamo sagovornike za tu priču, ili nemamo dovoljan broj ruku u Skupštini TK, onda ne moramo biti dio vlasti. Ne želimo rizikovati i napraviti vlast koja bi za kratko vrijeme doživjela kolaps. To nam nije u interesu", dodao je Bijedić za Klix.ba.

Prema posljednjim projekcijama SDP će u Skupštini TK imati deset mandata, a zatim slijede SDA sa devet, PDA sa sedam i DF sa tri. Po dva zastupnika će imati SBB, Naša stranka i Stranka za BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: