Završeno glasanje
67

SDP kao najjača stranka Trojke neće imati nijednog delegata u Domu naroda BiH

S. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon današnjeg glasanja u Domu naroda Federacije BiH za delegate u državnom Domu naroda SDP neće imati ni jednog delegata, što predstavlja politički poraz za stranku koja predvodi Trojku.

SDP je tokom današnjeg glasanja imao kandidatske liste za delegate iz reda Bošnjaka i reda Hrvata, ali ni jedna nije dobila dovoljan broj glasova.

Jugoslav Brdar kandidat iz reda Hrvata dobio je samo dva glasa, a Elvir Karajbić je dobio tri glasa, što je bilo nedovoljno za prolazak.

Iz Kluba Hrvata su izabrani Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić ispred HDZ-a, Ilija Cvitanović (HDZ 1990) i Zlatko Miletić (ZNG).

U državni Dom naroda iz Kluba Bošnjaka izabrani su Šefik Džaferović, Safet Softić iz SDA, Dženan Đonlagić iz DF-a, Kemal Ademović iz NiP-a i Džemal Smajić (SBiH).

Ranije je tokom glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske za delegata u Klubu Srba Doma naroda BiH SDP je također imao kandidata, koji nije prošao.

Zbog tajnog glasanja teško je tvrditi kako su glasali delegati Osmorke u Domu naroda FBiH, ali zbog ovakvog ishoda, jasno je da Osmorka nije bila jedinstvena i pitanje je kakva je njena budućnost.

Prošli izborni ciklus SDP je imao jednog delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH, Denisa Bećirovića, a u ovom neće imati nijednog.

Bez obzira na navode da će stranke Trojke trgovati sa HDZ-om na način da im omoguće podršku za 4. delegata u Klubu Hrvata državnog doma naroda, a da zauzvrat SDP dobije podršku za kandidovanje Igora Stojanovića za (pot)predsjednika FBiH, do toga nije došlo.