|

SDP je za proevropski blok

SDP je za proevropski blok
0
S
Sarajevo-x.com
21.11.2010. u 15:15
58
komentara
0

dijeljenja
SDP je za proevropski blok Zlatko Lagumdžija
Povodom "sve češćih i zlonamjernih špekulacija da je Socijaldemokratska partija BiH napravila koalicioni sporazum sa Strankom demokratske akcije i formirala tzv. 'bošnjački blok'", SDP je javno poručio da to nije tačno.
"Isti oni krugovi koji su proteklih nekoliko godina činili sve da SDP izgubi izbore i koji nikako ne mogu da se pomire sa činjenicom kako su građani Bosne i Hercegovine, uprkos njima i njihovim željama, svoj glas dali upravo SDP-u i Željku Komšiću, danas pokušavaju uraditi sve kako bi SDP prikazali kao partiju koja će poput stranke njihovih mentora prevariti građane i izigrati njihovo povjerenje.

SDP nije sklopio ni potpisao bilo kakav koalicioni sporazum sa SDA, uostalom kao ni sa bilo kojom drugom političkom strankom. SDP je partija koja je pobijedila na opštim izborima i stoga je rukovodstvo SDP-a obavilo konsultacije sa rukovodstvom Narodne stranke Radom za boljitak, HSP-a, SDS-a, DNZ-a, SBB-a i SDA, kao što će u narednom periodu razgovarati i sa drugim parlamentarnim strankama", saopćeno je iz ove stranke.

Iz SDP-a su poručili i kako su oni više puta dosad jasno istakli kako neće učestvovati u formiranju nacionalnih blokova, nego će insistirati da novu vladu čini proevropski blok stranaka, koje će zemlju snažno povesti u pravcu integracija u EU i NATO.

"Naš primarni cilj je velika koalicija za veliki posao koji se ogleda u jasnim i preciznim ustavnim reformama koje su preduslov za formiranje takve koalicije. Ukoliko to ne bude moguće alternativa tome je obična, ustavom definirana, parlamentarna većina koja će biti posvećena rješavanju ekonomskih i socijalnih problema i otvaranju najšireg procesa u okviru Parlamenta koji bi doveo do potrebnih ustavnih promjena", navodi se u saopćenju.

SDP, dodaju, neće ulaziti u tzv. blokovske koalicije i neće potpisati koalicioni sporazum sa bilo kojom pojedinačnom partijom, nego sa onim političkim partijama sa kojima postignu najveći stepen saglasnosti oko programa izgradnje države u skladu sa programom SDP-a i koje će biti u stanju da zajedno sa SDP-om formiraju parlamentarnu većinu obavezanu pred građanima na provođenje programa.

"Nije sporno da je SDP i bošnjačka stranka, kao što je i srpska i hrvatska, ali je isto tako i bh. politička partija, te kao takva i u mnogo težim uvjetima nije izdala svoju istorijsku misiju. SDP će s ponosom i dalje biti partija i Bošnjaka i Hrvata i Srba i svih građana koji Bosnu i Hercegovinu žele vidjeti kao funkcionalnu multietničku demokratiju", saopćili su iz SDP-a.
Prijavi grešku


Komentari (58)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...