Nazvane po ustašama
179

SDP i SDA se optužuju za politizaciju promjene naziva ulica u Mostaru

F. H.
Arman Zalihić (SDP) i Salem Marić (SDA) (Foto: G. Š./Klix.ba)
Arman Zalihić (SDP) i Salem Marić (SDA) (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mostarski SDP saopćio je kako njihov prijedlog za uvrštavanje na dnevni red Gradskog vijeća promjena naziva ulica koje nose nazive po ustašama odbijen glasovima HDZ-a, SNSD-a, HRS-a i Salema Marića.

Iz SDP-a su naveli kako su predložili da se na dnevni red unese odluka kojima se mijenjaju nazivi pet mostarskih ulica koje nose nazive po ustašama.

Prijedlog je bio da se ulica Mile Budaka promijeni u ulicu Svetozara Ćorovića, Đure Spuževića u Sestara Bergam, Ive Zelenike Tovarnika u ulicu Ante Zelenike, Jure Francetića u Ulicu dobrovoljnih davalaca krvi i ulica Vokića i Lorkovića u ulicu Husage Ćišića.

"Posebno je zanimljivo da naš prijedlog preimenovanja ovih pet ulica nije uvršten na dnevni red zbog glasova HDZ-a, HRS-a, Velibora Milivojevića i Salema Marića koji nisu bili za njihovo uvrštavanje na današnju sjednicu. Dopunu su podržali SDP, NS i vijećnici Koalicija za Mostar osim predsjednika Vijeća Marića," naveli su iz SDP-a.

Iz SDP-a su također poručili da je za njih neprihvatljiv prijedlog o imenovanju komisije za preimenovanje mostarskih ulica koju bi činili gradonačelnik, predsjednik Gradskog vijeća i predsjednici klubova naroda u Gradskom vijeću. Smatraju da se radi o političkom cilju kojem je namjera da SDA i HDZ sami odluče o novim prijedlozima naziva svih ulica u Mostaru..

Salem Marić, predsjedavajući Gradskog vijeća naprotiv tvrdi da je prijedlog SDP-a politički prijedlog i da je to isto kao 1995. godine kada jedna stranka predlaže i smatra da treba biti usvojeno kako ona predlaže.

"Mi smo već neko vrijeme pod pritiskom međunarodnih predstavnika i to dobronamjernim pritiskom da se promjene nazivi pet ulica u gradu Mostaru. Gradonačelnik i ja smo dobili takav dopis i mi smo kao ozbiljni i odgovorni prvi ljudi grada Mostara pripremili odluku za privremenu komisiju koja će predložiti Gradskom vijeću grada Mostara izmjene naziva ovih pet ulica," kaže Marić.

Dalje navodi da se u dopisu kaže da svi vijećnici mogu učestvovati u donošenju odluke i da mogu učestvovati u predlaganju.

"Ovdje je SDP izašao samo sa svojim prijedlogom da se skida ta ulica, a da se druga predlaže bez ikakvih konsultacija. Znali su da će biti ova naša odluka na sjednici Gradskog vijeća i onda su oni pošli sa svojim da se dodvore i kažu neko je protiv. Ja nisam bio protiv i niko nije bio protiv da se skinu ulice. Samo protiv uvrštavanja na dnevni red, a to po automatizmu po poslovniku ide na narednu sjednicu Gradskog vijeća," kazao je Marić za Klix.ba.

Pojašnjava da u slučaju da ne budu pripremili nove nazive ulica, da će se odlučivati o prijedlogu SDP-a i tada će se tek izjašnjavati. Kaže da su iz SDP-a sada bacili na njega ljagu, da je protiv, da to nije tačno i da je za skidanje ulica.

"Ja sve radim u tom pravcu da se to riješi. Oni kao opozicija rade sve u pravcu da se ne riješi. Oni su ovo pustili namjerno, znali su da ne može proći nikako jer nije dogovoreno ni s kim. Oni imaju tri vijećnika i nemaju kapaciteta da to promjene. Mi imamo dobru namjeru i zato smo u ovu komisiju stavili najodgovornije, barem po meni. Predsjednik vijeća, gradonačelnik, tri predsjednika klubova naroda (Srba, Hrvata i Bošnjaka) će biti u ovoj komisji, možda vijeće izglasa još neku dopunu, još neko od članova da bude član komisije. Mi ćemo za narednu sjednicu pripremiti odluku o izmjenama naziva ulica Mostara i to je sva istina," govori Marić o proceduri izmjene.

Naglašava da se bori da se nazivi ulica promijene i da će se promijeniti. Glasanje ostatka vijećnika Koalicije za Mostar za SDP-ov prijedlog o uvrštavanju dopuna Dnevnog reda, ništa ne znači.

"Da sam ja glasao i još da je glasalo pet nije imalo potrebnu većinu od 24 ruke. Da se ovo uvrsti trebale su biti 24 ruke i stavi na dnevni red. Postajala je druga varijanta, koju je SDP vjerovatno očekivao da prođe na Dnevni red i da onda ne prođe većinu. Onda bi rekli nisu evo za skidanje naziva ulica. Ponovo bi se desilo da se samo udara da se u Mostaru ništa nije promjenilo, kako u Mostaru nisu za promjenu naziva ulica, pričali bi to do naredne sjednice Vijeća. Pričali bi u tom smjeru kako je neko bio protiv, a u tom slučaju bi vjerovatno bili HDZ i HRS i ne bi bilo dovoljno ruku u Gradskom vijeću. SDP je svjesno htio da to uradi, da prođe na sjednicu, da se obori i da oni narednih deset dana govore kako u Mostaru nisu za promjenu naziva ulica," optužio je Marić.

Zaključuje kako postoji dobra volja i da će na dnevnom redu imati tu tačku i da komisija koja će danas biti imenovana to promijeni.