Šta je pozadina priče?
196

SDP i NS oštro reagovali na najave reorganizacije zdravstva u Sarajevu: Ko kome ispunjava želje

Klix.ba
Najava o reorganizaciji zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, gdje bi Opća bolnica postala Urgentni centar, naišla je na žestoke reakcije SDP-a i Naše stranke.
Dokument o reorganizaciji zdravstva na relaciji Domovi zdravlja - Opća bolnica - KCUS još nije zvanično potpisan. Ipak, o određenoj reorganizaciji se itekako raspravlja i pregovara.

Iz SDP-a su uputili oštru poruku nezadovoljni najavom da bi Opća bolnica trebala postati Urgentni centar i covid bolnica.

Brojne kritike

"Vlada SDA, DF i SBB u Kantonu Sarajevo nastavlja se poigravati ljudskim životima demonstrirajući svoju nestručnost, nekompetentnost i potpuni nedostatak osjećaja za realnost. Nakon što je pokušaj realizacije nesuvislih planova Sebije Izetbegović mimo očiju javnosti propao, jer su se struka i javnost usprotivili, imali smo priliku čuti od ministra Mesihovića kako se radi o neformalnom dokumentu. Na taj način je još jednom pokazao vrhunac bezidejnosti i nesnalaženja, jer je gori od činjenice da je kao ministar podređen ispunjavanju želja i hirova gospođe direktorice samo način na koji se pokušao opravdati. Naredba o preraspodjeli zdravstvenog kadra za potrebe JU Opšta bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' nije utemeljena ni na zakonu ni na mišljenju struke, ali jeste stara želja gospođe direktorice koju su u nekom prošlom vremenu kritikovali i DF i SBB, pa i direktor Kravić i ministar Mesihović. Danas svjedočimo kako se za nekoliko fotelja i komadić vlasti mogu pogaziti svi principi", poručuju iz SDP-a.

Iz te stranke tvrde da je ovaj put Sebija Izetbegović naredila da se svi hitni slučajevi prebacuju iz Kliničkog centra u Opću bolnicu, "da bi se još više rasteretio KCUS" i valjda ostvarile dodatne uštede, ali i prikrio sve veći deficit stručnog iskusnog kadra koji je iz različitih razloga napustio KCUS".

"Ministra Mesihovića i gospođu Izetbegović očigledno ne zanima to što u Općoj bolnici ne postoji veliki broj medicinskih disciplina i specijalnosti skoro najbitnijih za teška hitna stanja u kojima se može naći svaki građanin Kantona Sarajevo. Nema interventne kardiologije i kardiohirurgije, što je osnova za potpuni tretman infarkta srca, nema dijalize, nema neurohirurgije, vaskularne hirurgije, kardiohirurgije, torakalne hirurgije", navodi se u reakciji.

Naglašavaju da će se u tom slučaju pacijenti s teškim povredama iz saobraćajnih udesa morati voziti od jedne bolnice do druge.

"Očigledno njima sve ovo nije bitno, jer je očito kako sada panično pokušavaju naći žrtvu i nekoga na koga će prebaciti odgovornost i krivicu zbog činjenice da, evo ni nakon mjesec, nije ustanovljen famozni algoritam i jasan put pacijenta u Kantonu Sarajevo. KO SDP BiH traži od Vlade Kantona Sarajevo i nadležnog ministarstva da se javnosti hitno predoči analiza na osnovu koje je zaključeno da Urgentni centar Opće bolnice mora da prima sve pacijente 24 sata svim danima, i zbog čega je naređena preraspodjela kadra prema Općoj bolnici napravljena tek sada", zaključuje se u saopćenju.

Naša stranka poručuje da bi planirana reorganizacija mogla značiti kraj za Opću bolnicu

"Otkako je pandemija počela, ovo je najlošija odluka koja se odnosi na zdravstveni aspekt borbe protiv koronavirusa. Ona dovoljno govori kakvi mediokriteti kreiraju zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo. Čak se ni pijace na ovakav način ne reorganiziraju – bez jasne argumentacije, bez navedenog predlagača, bez uvažavanja mišljenja struke, pacijenata i građana čija i jeste Opća bolnica", poručuju.

Kritikuju što se sve radi iza kulisa, jer takva odluka ne bi mogla izdržati bilo čija propitivanja i kontraargumente, pogotovo ne struke.

"COVID bolnica mora biti zaseban objekat i takav već imamo u Sarajevu, to je zgrada u Podhrastovima koja se koristi za smještaj pacijenata zaraženih koronavirusom i čiji kapaciteti još nisu ni do trećine iskorišteni. Trenutni izolatorij na Podhrastovima je svrsishodno zamišljen i izmješten izvan kruga KCUS-a da ne bi došlo do kontakta bolesnika oboljelih od COVID-19 s ostalim pacijentima. Kako je zamišljeno u Općoj bolnici odvojiti COVID-19 pacijente od ostalih", navodi Naša stranka.

Jedini razlog ovakve odluke, kako se može pretpostaviti iz medijskih napisa, je lokacija Opće bolnice. Međutim, nijedan smrtni ishod u Kantonu Sarajevo uzrokovan koronavirusom nije se dogodio zbog lokacije izolatorija. Razlog je u lošoj organizaciji i lošoj komunikaciji unutar zdravstvenog sistema, smatraju.

"Samo mijenjanje lokacije izolatorija kao krajnje destinacije za pacijenta, a da pri tome nismo riješili prethodne instance, neće popraviti dosadašnje stanje. Trenutno rukovodstvo u zdravstvu samo stvara privid rada na poboljšanju zdravstvene zaštite. U svakom slučaju, promjena nabolje neće biti, naprotiv. Građani Kantona Sarajevo izgubit će sekundarni nivo zdravstvene zaštite. Podsjećamo da Opšta bolnica dr. Abdulah Nakaš kao kantonalna bolnica trenutno predstavlja upravo sekundarni nivo zdravstvene zaštite. Profesorica Sebija Izetbegović istakla je kako Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, na čijem je čelu, neće i ne može preuzeti obaveze sekundarnog nivoa. Ako se Opća bolnica pretvori u COVID bolnicu, gdje građani Kantona Sarajevo mogu dobiti usluge sekundarnog nivoa zaštite? Osim toga, Opća bolnica potkapacitirana je za liječenje bolesti kao što je COVID-19. Ona nema ni dovoljno prostora ni dovoljno kadra. Još jedan problem je što će Opću bolnicu nakon kraja pandemije biti teško vratiti u prvobitnu namjenu, jer će se njena postojeća organizacija razoriti i doći će do nepovratnih kadrovskih prekompozicija koje se već najavljuju", naveli su iz Naše stranke.

Osim da se pretvori u COVID bolnicu, tu je i odluka da se Opća bolnica pretvori u urgentni centar za 24-satni prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja.

"I jedno i drugo, zasebno, bilo bi neizvodivo prebaciti u Opću bolnicu, a u kombinaciji pogotovo. Bila bi to noćna mora i za ljekare i za pacijente", zaključeno je u saopćenju Naše stranke.