BiH
100

SDP i NS: Moralni poraz pojedinaca razlog je što se već zna da će Skaka biti gradonačelnik Sarajeva

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Još uvijek ostaje nepoznato na koji način je koalicija SDA-SBB uspjela osigurati većinu u Gradskom vijeću Grada Sarajeva te koja četiri vijećnika iz drugih političkih opcija namjeravaju podržati Abdulaha Skaku u utrci za gradonačelnika Sarajeva. Opozicione stranke poručuju da su već prije nekoliko mjeseci konstatovali da je izgubljena šansa da građanske i lijeve opcije imaju većinu.

Za danas je zakazana redovna sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) na kojoj bi trebala biti potvrđena kandidatura Abdulaha Skake za gradonačelnika Sarajeva.

Aktuelna koalicija u čijem sastavu se nalaze SDA i SBB ukupno ima 11 vijećnika u Gradskom vijeću Grada Sarajeva i to osam vijećnika SDA i tri vijećnika SBB-a. Kako bi osigurali većinu u Gradskom vijeću, SDA i SBB prikupili su naklonost još četiri vijećnika čija imena i prezimena još uvijek nisu poznata.

Naime, o izboru gradonačelnika Sarajeva odlučit će pet vijećnika i to Vedran Dodik iz Saveza za Stari Grad, Mira Jurić iz Unije socijaldemokrata BiH, bivši članovi DF-a Sead Srna i Srđan Srdić te Bajro Biber iz BOSS-a.

Prema posljednjim informacijama, koalicioni partneri dogovorili su da SDA pripadne mjesto gradonačelnika i jednog zamjenika, dok će SBB-u pripasti pozicija drugog zamjenika. Kantonalni odbor SDA na jučerašnjoj sjednici podržao je kandidaturu Ivice Šarića za zamjenika gradonačelnika, dok je SBB dao zeleno svjetlo Milanu Triviću.

Povjerenik SDP-a BiH za Kanton Sarajevo Muhamed Budimlić kazao je za Klix.ba da novi gradonačelnik dolazi iz stranke koja je svojom dvodecenijskom vladavinom od Sarajeva napravila grad bez vode, struje, javnog prijevoza i zraka.

"Također, dolazi iz stranke koja već 10 godina opstruira vraćanja nadležnosti Gradu Sarajevo, iako je to naložio Ustavni sud. Zbog toga je na Abdulahu Skaki velika odgovornost, očekujemo da će građanima omogućiti osnovna prava i da se neće skrivati iza pitanja nadležnosti, jer njegova SDA upravlja apsolutno svime u Sarajevu", rekao je Budimlić.

Dodaje da građani mogu biti sigurni da će socijaldemokrati budno pratiti i aktivno učestvovati u svim procesima donošenja odluka kojima budu imali pristupa, a koje moraju biti u interesu svih građana Sarajeva i usmjerene na prioritetne probleme s kojima se suočavaju.

Vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Grada Sarajeva Vibor Handžić rekao nam je kako se još uvijek čeka da Centralna izborna komisija BiH konačno potvrdi mandate novoizabranim gradskim vijećnicima, međutim, nije im poznato zbog čega to još nije završeno.

"To je preduslov da se krene u daljnju proceduru konstituisanja novog saziva Gradskog vijeća Grada Sarajeva, izbora rukovodstva vijeća te gradonačelnika i dva njegova zamjenika. Nakon potvrđenih izbornih rezultata, građanske i lijeve opcije su trebale imati većinu u 3 od 4 općinska vijeća Grada Sarajeva, a samim tim i jednu komotnu većinu u Gradskom vijeću. Međutim, nakon što su, najprije u Općinskom vijeću Centar, a zatim i u Općinskom vijeću Novo Sarajevo, vijećnici 'preletači' osigurali većinu suprotnom bloku, to se odrazilo i na Gradsko vijeće. Mi smo već prije nekoliko mjeseci konstatovali da je zbog ovih 'dešavanja' izgubljena šansa da građanske i lijeve opcije imaju većinu u Gradskom vijeću", kazao je Handžić.

Istakao je da o pojedinačnim imenima u ovom trenutku ne bi mogao govoriti, ali da pretpostavlja, a i logično je, da će većinu činiti vijećnici koji su sarađivali i činili zajedničke liste prilikom posrednih izbora za Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

"Mi smo sa pregovaračkim timovima drugih građanskih i lijevih stranka imali korektnu saradnju u ovom procesu. Međutim, Naša stranka nije mogla kontrolisati te procese, mogu samo konstatovati da imamo 19 vijećnika u 4 općinska vijeća Grada Sarajevo, koliko smo imali i nakon potvrđenih izbornih rezultata", rekao je on.

Zaključio je da izbor kandidata SDA-SBB na mjesto gradonačelnika ne bi nazvao porazom građanskih stranaka, već moralnim porazom pojedinaca, koji su, za razliku od apsolutne većine kolega iz građanskog bloka, prevarili vlastite glasače i doveli u situaciju Sarajevo da ima gradsku vlast koja nije odraz političke volje, koju su građani Sarajeva iskazali na izborima.