Osudile napade
18

SDP i Naša stranka o aferi "Kiseonik": Iza nacionalističkih narativa stoje samo nestručnost i lični interes

D. Be.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Socijaldemokratska partija (SDP) i Naša stranka dale su podršku u radu Agenciji za lijekove BiH povodom afere "Kiseonik". Te dvije stranke, uz Narod i pravdu i Nezavisni blok, jedine su se iz FBiH oglasile povodom afere koja potresa vlast u Republici Srpskoj.

SDP u odgovoru portalu Klix.ba osuđuje svaki napad na jednu od najbitnijih državnih agencija.

"Svjedoci smo kako je u posljednjih nekoliko dana ova Agencija pod pritiskom rukovodećih ljudi u vlasti Republike Srpske, pogotovo premijera manjeg bh. entiteta Radovana Viškovića i ministra zdravstva Alena Šeranića. Pritisci su počeli kada je otkriveno kako vlasti ovog bh. entiteta nabavljaju po zdravlje građana opasan kisik od firme koja nema dozvolu od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH", naveli su.

Na ovaj način su svjesno nanijeli štetu građanima, koji su najveće žrtve ove afere.

"Umjesto da priznaju svoju grešku, koja je vjerovatno neke od građana RS-a koštala i života, zvaničnici ovog entiteta bez razloga optužuju Agenciju za lijekove i medicinska sredstva o tome kako Agencija nema odgovarajuće kapacitete za kontrolu kvaliteta kisika i nestručan kadar, što je apsolutna laž", dodali su.

Iz SDP-a pozivaju nadležne entitetske i državne istražne organe da što prije provedu istragu o upotrebi nečistog kisika u bolnicama širom RS-a.

"Nepojmljivo je da su čelnici RS-a, ali i SNSD-a, na ovaj način ostvarivali ekstra profit preko firme koja je bliska njima, a da im u isto vrijeme život građana RS-a ništa ne vrijedi. Osim toga, pozivamo nadležne organe i da se pozabave da li je bilo sličnih slučajeva i u Federaciji BiH, jer u nekim slučajevima postoje indicije da se sličan kisik koristi i u nekim bolnicama u FBiH", rekli su.

Na pitanje Našoj stranci koji je njihov stav povodom najnovije afere, odgovor je da se radi o još jednom dokazu "da iza nacionalističkih kvazipatriotskih narativa ne stoji ništa drugo nego nestručnost i lični interes, a kad se oni otkriju, onda ti proizvođači afera pokažu svu svoju neodgovornost i bahatost".

"Ta afera bi trebala rezultirati smjenom odgovornih, odštetama pacijentima koji su bili podvrgnuti tretmanu industrijskim kisikom, ali, na žalost, to se neće desiti. U situaciji smo kad niko drugi nego birači mogu mijenjati stvari. Vjerujemo da je ova afera dovoljna da se na sljedećim izborima opredijele za neke druge političke opcije, a razloga za to je još mnogo", naveli su.

Iz Naše stranke kažu kako su njihovi predstavnici već govorili o ovoj temi u medijima, iako nisu izdali zvanično saopćenje kao stav Naše stranke o aferi "Kiseonik".

"Oglašavanje je važno zbog pozicioniranja u odnosu na određeni događaj kako bi građani stekli vaš stav o određenoj temi i procijenili da li su na istoj liniji s vama. Mi to jesmo uradili, pored gostovanja, evo i kroz prethodni odgovor. Politička odbrana države se radi u institucijama BiH, kroz političke pregovore, ali i borbu. Trenutno se fokusiramo na odbranu države kroz prijedloge ustavnih promjena koje će, ako budu prihvaćene, otežati dolazak na vlast takvima koji produkuju afere kao što je i ova s kisikom", poručili su.

Podsjećamo, još prošle sedmice iz Naroda i pravde (NiP) pozvali su Tužilaštvo Bosne i hercegovine da istraži navode o tome da se u bolnicama u Republici Srpskoj koristio industrijski, umjesto medicinskog kisika.

Kako su naveli u NiP-u, koliko je čvrsta i kako dobro funkcioniše koalicija SDA-SNSD-HDZ možda najbolje pokazuje glasna šutnja iz SNSD-a kada je otkrivena afera "Respiratori", kao i šutnja SDA na aferu "Kisik".

Pored njih i Nezavisni blok izražava protest zbog sve snažnijih pritisaka zvaničnika iz entiteta Republika Srpska usmjerenih ka Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH u kontekstu afere o nabavci opasnog kiseonika posredstvom firme koja nema potrebnu dozvolu navedene državne agencije.