BiH
0

SDP i HDZ 1990: Završiti rekonstrukciju vlasti

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Delegacije SDP-a BiH i HDZ-a 1990 konstatovale su da treba što prije završiti proces koji je otpočeo predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda razrješenjem ministara iz SDA, kao i ukupan proces rekonstrukcije vlasti na svim drugim nivoima, da bi bile otklonjene blokade reformskih procesa, što je preduslov da BiH snažno krene naprijed.

Zajednički je izražena nada u postizanje kompromisa o konačnom rješenju, čija bi realizacija doprinijela stabilizaciji političke situacije u zemlji, saopšteno je iz SDP-a BiH.

Tokom susreta, povodom sutrašnjeg sastanka u Briselu predstavnika EU i BiH, kome će prisustvovati oba predsjednika stranaka, razgovarano je i o programskim prioritetima nove parlamentarne većine na federalnom nivou. Konstatovano je da procesi koji su blokirani u Parlamentu Federacije BiH od pojedinih stranaka koje su ranije činile većinu treba da budu deblokirani što prije.

Kada je riječ o rekonstrukciji federalne Vlade ocijenjeno je da je neprihvatljivo ponašanje pojedinaca i stranaka koje različitim aktivnostima pokušavaju da zaustave demokratske procese uspostavljanja nove vlade Federacije BiH od legitimne parlamentarne većine.

Izražena je obostrana saglasnost kada je riječ o namjerama intenziviranja razvojnih infrastrukturnih projekata, te poboljšanja socijalnog statusa građana.