Kontrola budžeta
54

SDP i DF u Mostaru: Ograničiti finansiranje Grada do odluke o izborima

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Na konferenciji za medije mostarskih organizacija SDP-a i DF-a bilo je govora o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima FBiH, vezano za Mostar, te aktuelnoj političkoj situaciji. Medijima su se obratili predsjednici gradskih odbora Edin Zagorčić i Mahmut Trčalo.

Edin Zagorčić predsjednik Gradske organizacije SDP Mostar kazao je da su duboko svjesni situacije u kojoj se danas nalazi Mostar jer nema gradsko vijeće, a i zbog ulaska u izbornu godinu su odlučili da zakonski predlože restrikcije na trošenje budžeta.

"Znamo da je parlament donosio odluku kojom je davao ovlast gradonačelniku i načelnika Odjela za finansije da mogu donijeti budžet. Budžet je donošen bez dovoljno transparentnosti, bez adekvatne javne rasprave, a po prijedlogu budžeta za 2018. godinu, koji smo nezvanično dobili, vidimo da je on znatno smanjen. Naši ovlašteni predstavnici su danas u parlamentarnu proceduru uputili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima FBiH kojim mi želimo ograničiti upotrebu budžeta samo na nužne stvari te da u nedostatku osnovnih elemenata demokratije, odnosno Gradskog vijeća, insistiramo na transparentnosti", izjavio je Zagorčić.

Ograničenja se odnose na pojedine budžetske kodove, naglasio je Mahmut Trčalo te dodao da do konstituisanja novog gradskog vijeća Mostara treba da važe druga pravila.

"Odluka o izvršenju budžeta će biti vezana isključivo za realizaciju stavki definisanih u okviru kodova neophodnih za normalno funkcionisanje grada i to: bruto plaće, naknade troškova uposlenih, doprinosa poslodavca, putnih troškova, izdataka za energiju, izdataka za komunalne usluge, nabavke materijala, izdataka za usluge prijevoza, goriva i registracij vozila, izdataka za tekuće održavanje, ugovorene usluge, grantove drugim nivoima vlasti, grantove pojedincima, grantove neprofitnim organizacijama i otplate kredita", kazao je Mahmut Trčalo.

Prijedlog strožije definiše trošenje novca u oblasti komunalnih djelatnosti te zahtijeva donošenje potrebnih programa i njihovo javno objavljivanje. Izvršenje stavke "Kapitalni izdaci" po prijedlogu se obustavlja do konstitusanja novog saziva gradskog vijeća Grada Mostara. U cilju transparentnosti predviđeno je redovno dnevno objavljivanje na službenoj stranici Grada Mostara izvoda svih računa koje u svom vlasništvu ima grad.

Zagorčić je kratko prokomentarisao i aktuelna dešavanja o haškoj presudi u slučaju "Prlić i ostali", kazavši da su SDP i DF legalističke stranke i da poštuju odluke suda, zločin je zločin, a žrtva je žrtva i tu nema dileme.

"Smatramo da nema pomirenja bez istine i pravde, u svakom slučaju ovdje se ne radi o presudi jednom narodu, već se radi o presudi pojedincima i njihovoj pogubnoj politici. Nakon presude se moramo okrenuti budućnosti, moramo se okrenuti jačanju povjerenja i afirmaciji suživota. Pozivam sve parlamentarne stranke na jedan konstruktivan dijalog o prevazilaženju ove situacije i iznalaženju rješenja za Mostar i stvaranje preduslova za održavanje lokalnih izbora u narednoj godini", zaključio je Zagorčić.