Opozicija upozorava
152

SDP: Građani Sarajeva će od augusta plaćati grijanje skuplje za 10 posto

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Javnosti se nastoji podvaliti informacija kako je Vlada KS smanjila cijenu grijanja za 2,54 posto i to tobože retroaktivno, ali se svjesno prešućuje kako je 1. augusta stupila na snagu cijena grijanja veća za 12,64 posto u odnosu na mjesec juli, tvrdi Socijaldemokratska partija BiH.

Dakle, kako stoji u saopćenju SDP-a, građani Sarajeva će naredne račune plaćati skuplje za 10 posto, a ne jeftinije za 2,54 posto, kako to Vlada KS nastoji predstaviti.

"Podsjećamo javnost kako je pod pritiskom SDP-a prvobitno retroaktivno poskupljenje koje se počelo računati od 1. aprila Vlada KS poništila i odlučila njegovu primjenu pomjeriti na 1. august. Još jednom pozivamo SDA-ovu Vladu KS da prestane varati i obmanjivati građane, te da shvate kako su oni tu zbog građana, a ne da su građani tu da plaćaju njihovu nesposobnost", kaže se u saopćenju.

Opozicija traži od Vlade KS da odustane od poskupljenja cijene grijanja, jer, kako kažu, za tim nema nikakve potrebe zbog činjenice da Toplane nisu nikada proporcionalno smanjivale svoju cijenu u odnosu na nižu cijenu gasa koju su plaćali što je potvrdio i Nermin Džindić, federalni ministar energetike, rudaratva i industrije.

"Uostalom, JKP Toplane uopšte ne koriste gas u ljetnjim mjesecima, a pogotovo ne u augustu, jer tada grijanje ne radi, pa je i više nego nebulozno povećanje cijene pravdati poskupljenjem gasa", zaključuje se iz SDP-a.