|

SDP donosi krucijalnu odluku o načinu formiranja vlasti u Tuzli

SDP donosi krucijalnu odluku o načinu formiranja vlasti u Tuzli
22
Piše: A. K.
8.5.2019. u 14:45
22
komentara
22

dijeljenja
SDP donosi krucijalnu odluku o načinu formiranja vlasti u Tuzli Foto: Arhiv/Klix.ba
Naša stranka potvrdila je svoju raniju odluku da ne želi učestvovati u vlasti s Pokretom demokratske akcije (PDA) na području Tuzlanskog kantona, zbog čega sad ključnu odluku o tome kako će teći proces formiranja programske Vlade donosi Socijademokratska partija (SDP) TK.
SDP TK ponovo se našao na mukama, s obzirom na to da mora odlučiti na koju će stranu krenuti, odnosno da li će promijeniti svoju raniju odluku te formirati vlast s PDA, ili će cijeli proces biti vraćen na početak.

Ovosedmični sastanak zastupnika u Skupštini TK koji podržavaju formiranje programske Vlade donio je nove političke prilike, s obzirom na to da PDA želi u cijelosti participirati u vlasti i to na način da dobiju i ministarska mjesta.

Zbog ovakve odluke PDA zasjedao je tuzlanski ogranak Naše stranke na kojem je još jednom potcrtan njihov raniji stav da u vlast neće s PDA, odnosno da zastupnici ove stranke mogu podržati programsku Vladu TK, ali bez dobijanja ministarskih pozicija.

"Naša stranka je bila jedan od inspiratora programske Vlade TK koju ne bi činile nacionalne stranke, a onda smo dobili uvjeravanja od nekoliko zastupnika PDA da će oni podržati rad Vlade. Ali, u međuvrmenu je došlo do drugačijih interpretacija tih postupaka, pa smo dobili informacije da oni žele biti u izvršnoj vlasti. Na to smo reagovali s našim ranijim principima, odnosno da s SDA i PDA ne želimo biti u izvršnoj vlasti", rekao je za Klix.ba predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Tuzla Mirsad Čamdžić.

Iz Naše stranke su istakli da još uvijek nisu izgubili nadu da bi se programska Vlada TK mogla formirati, na način kako je to ranije zamišljeno.

"Mi nećemo odustati od svojih principa, a za nas je programska Vlada TK jedino poželjno i posljednje utočište za opstanak građanske opcije u Tuzlanskom kantonu", istakao je Čamdžić.

U priči o mogućem formiranju programske Vlade TK i dalje se nalazi Savez za bolju buudćnost (SBB) iz kojeg nam je rečeno da njihova dva zastupnika u Skupštini TK još uvijek podržavaju ovu ideju.

"SBB nije mijenjao svoj stav kada je u pitanju podrška programskoj Vladi TK, međutim, proces formiranja vlasti od početka vodi SDP i ove dvije odluke PDA i Naše stranke su bile očekivame", rekao nam je predsjednik SBB-a TK Bahrudin Hadžiefendić.

Predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić ranije je za Klix.ba potvrdio da će Kantonalni odbor stranke zasjedati u četvrtak, a na sjednici će se govoriti o novonastaloj situaciji, koja je vezana za stav PDA da želi participirati u izvršnoj vlasti.

Naime, SDP TK ranije je zauzeo stav da se ne ide u formiranje vlasti s PDA, uz prethodnu odluku Glavnog odbora stranke da se u istu priču ne ide sa SDA.

Sutrašnja odluka ujedno će biti i krucijalna s obzirom na to da će se nakon nje znati da li SDP ide u vlast ili opoziciju.

Ukoliko SDP i konačno odbije PDA proces formiranja vlasti u TK će biti vraćen na početak.

"Kako će se onda početi i ko će preuzeti inicijativu za formiranje vlasti ostaje nam da vidimo. SBB je bio konstruktivan od samog početka i tako će biti i u narednom periodu, a sve s ciljem što skorijeg formiranja vlasti u TK. Izuzetno je teško precizirati ko bi je mogao činiti ako SDP donese odluku da ne ide s PDA", istakao je Hadžiefendić.

Na uspostavu vlasti u Tuzlanskom kantonu čeka se već sedam mjeseci, a konkretnije u kojem smjeru bi ova priča mogla ići znat će se sutra nakon sjednice Kantonalnog odbora SDP-a.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...