Traže rješenje
60

SDP, DF i SBB u Mostaru: SDA i HDZ od grada prave uhljebistan, učinit ćemo sve da se izbori održe

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
SDP, DF i SBB održali su danas sastanak povodom otvaranja novog pregovaračkog procesa za rješenje izbornog problema Mostara na kom su donijeli niz zaključaka. Iskazana je hitna potreba postizanja dogovora da bi izbori bili održani ove godine, te spremnost na kompromise.

Edin Zagorčić, predsjednik mostarskog SDP-a kazao je kako su usvojeni zajednički zaključci, od kojih je istakao tri osnovna.

"Prvo, saglasni smo da ćemo učiniti apsolutno sve da se izbori u Mostaru održe ove godine. Drugo, polazna osnova za pregovore su izborni prijedlozi SDP-a, DF-a i SBB-a na kojima će se graditi kompromisi. Treće, pozivamo Američku ambasadu, OHR i Evropsku komisiju da se aktivno uključe u pregovaračke opcije", izjavio je Zagorčić.

Zoran Mikulić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP HNK kazao je kako današnji sastanak dolazi nakon evidentnog administrativnog nasilja nad ustavom, nad izbornim zakonom i izbornim procesom od strane CIK-a.

"Iskazan je podanički odnos pojedinih članova CIK-a prema određenim političkim strankama koje su njih podržale pri izbora u CIK, čime je jednostavno uništen kredibilitet ove institucije, mi smo bili prinuđeni zaštiti minimalni dignitet zdravog razuma i minimalni dignitet građana. Zbog toga smo se udružili u jedan proevropski blok i zajednički nastupiti na narednim pregovorima u skladu s minimalnim principima koje smo dogovorili", kazao je Zoran Mikulić.

Mikulić je kazao da ove stranke ne žele biti taoci SDA i HDZ, da je CIK situaciju sve uvio u celofan, te da je narušeno povjerenje u sve institucije države, koje ne štiti građane nego pojedine političke grupacije.

"Što se tiče Mostara smatramo da je prirodno razgovarati nakon što su svi prethodni pregovori do sada propali. U Mostaru su SDA i HDZ već deset godina na bijelom hljebu, dok građani ovog grada ne mogu sebi priuštiti cijene s nulama. Oni od države i grada prave 'uhljebistan', savršeno se razumiju u besmisao, idealni su vodiči kroz beznađe, ali mi pokušavamo preuzeti inicijativu da Mostar ne bi postao grad u kojem se obilježava trideset godina od kad su Srbi, Hrvati i Bošnjaci imali od čega da žive", izjavio je Mikulić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Predsjednik mostarskog SBB-a Anel Kljako kazao je kako se razgovaralo o svakom pojedinačnom prijedlogu ovih stranaka, kao i svim otvorenim problemima koji se vežu za Mostar.

"Mogu reći da ćemo mi nastaviti ove sastanke, nastaviti ovu zajedničku inicijativu, da dođemo do rješenja za Mostar. Žalosno je da je prošlo deset godina kako u Mostaru nema izbora, potrebna je jedna snažna proevropska inicijativa", naglasio je Kljako.

Mahmut Trčalo, predsjednik gradske organizacije DF-a kazao je kako dvije vladajuće stranke nemaju ekskluzivno pravo da samo one pregovaraju oko Mostara.

"Mostar mora biti jedinstven grad, grad sa jednakim šansama za sve njegove građane i bez ikakvih etničkih podjela. Spremni smo na sve moguće kompromise, posebno na kompromise vladajućih stranaka, ako se oni uklapaju u naše principe" izjavio je Trčalo.

Na konferenciji su ponovljeni osnovni principi zajedničkog prijedloga SDP-a i DF-a oko rješenja mostarskog izbornog problema, a kazano je i kako se SBB vrati na svoj prijedlog, jer je u parlamentarnoj proceduri pao njihov zajednički prijedlog koji su imali sa SDA.

Iako su bili pozvani na sastanku se nisu pojavili predstavnici Naše stranke.

Pregovori parlamentarnih stranaka za rješenje mostarskog izbornog problema zakazani su za ponedjeljak u 11 sati. Mjesto sastanka je Hotel Bristol, a kako saznajemo svi pozvani su potvrdili svoj dolazak.