Mijenjati zakon
71

SDP će od Parlamenta FBiH tražiti detaljne informacije o isplati plaća Vesni Švancer

Piše: Er. M.
Damir Mašić (Foto: H. M./Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: H. M./Klix.ba)
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH već na prvoj sjednici Administrativne komisije Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH postavit će pitanje o zakonitosti isplate plaća bivšoj zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesni Švancer.

Ovu informaciju potvrdio nam je zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Damir Mašić koji je ujedno i privremeni član Administrativne komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Mašić nam je kazao kako Švancer ne želi razdvajati od drugih parlamentaraca koji su ležali u zatvorima dok su u to vrijeme primali plaću u Parlamentu Federacije BiH, ali i onih koji fizički ne dolaze na posao, a primaju plaću.

"Biti u pritvoru, a primati plaću iz budžeta Parlamenta Federacije BiH na neki način ispada kao vid satisfakcije. S obzirom na to da sam na konstituirajućoj sjednici Parlamenta FBiH izabran za privremenog člana Administrativne komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na prvoj sjednici postavit ću pitanje stručnim službama u vezi s tim. Odnosno, na osnovu kojeg akta i kako je uopće moguće da se to uradi", rekao je Mašić.

Kako kaže, ukoliko je isplata plaća bila zakonski opravdana, onda je evidentno da se u narednom periodu mora izmijeniti zakon, na čemu će SDP insistirati. Međutim, ako se pokaže da je isplata plaća bila nezakonita, onda se postavlja pitanje odgovornosti onih kojih su odobravali isplate.

Mašić je kazao i kako se ne smije dozvoliti parlamentarcima da u ovom slučaju imaju povlašten status, jer ukoliko uposlenik u realnom sektoru dobije otkaz, onda on svoja radno-pravna pitanja rješava na sudu, s tim što ne dobija plaću za vrijeme dok ne radi.

"Parlamentarci ne smiju biti povlaštenu u tom smislu", zaključio je Mašić.

Podsjećamo, portal Klix.ba danas je objavio kako je više od 20 hiljada KM isplaćeno iz džepova građana BiH na račun bivše zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesne Švancer u periodu u kojem je, umjesto da sjedi u parlamentarnim klupama, ležala u zatvorskoj ćeliji u Tuzli.

Tu nije kraj, sve vrijeme provedeno u ženskom zatvoru u Tuzli Vesna Švancer imala je savjetnicu Adaletu Kurtović kojoj je plaća isplaćivana iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine. Savjetnica Kurtović primila je više od 18.000 KM u periodu dok je njena šefica bila u pritvoru.