{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vesna Švancer tokom boravka u zatvoru naplatila 20 hiljada KM, plaću primala i njena savjetnica

7.12.2018. u 14:08
1.437
244
Vesna Švancer tokom boravka u zatvoru naplatila 20 hiljada KM, plaću primala i njena savjetnica
1.437
Vesna Švancer tokom boravka u zatvoru naplatila 20 hiljada KM, plaću primala i njena savjetnica
Vesna Švancer (Foto: N. G./Klix.ba)
Više od 20 hiljada KM isplaćeno je iz džepova građana BiH na račun bivše zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesne Švancer u periodu u kojem je, umjesto da sjedi u parlamentarnim klupama, ležala u zatvorskoj ćeliji u Tuzli.
Tu nije kraj, sve vrijeme provedeno u ženskom zatvoru u Tuzli Vesna Švancer imala je savjetnicu kojoj je plaća isplaćivana iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine. S pravom se postavlja pitanje opravdanosti isplaćenih sredstava savjetnici Adaleti Kurtović s obzirom na to da sedam mjeseci nije imala koga savjetovati, odnosno nije mogla pružati savjetničke usluge pritvorenoj šefici.

Primanja Vesne Švancer i Adalete Kurtović
Primanja Vesne Švancer i Adalete Kurtović


Bivša zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesna Švancer, a koja je mandat dobila s liste Saveza za bolju budućnost (SBB), uhapšena je 20. aprila 2018. godine zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Iz Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potvrdili su nam da je Švancer i nakon hapšenja nastavila primati plaću u iznosu od 2.992 KM, odnosno da je od aprila do oktobra 2018. godine na njen račun isplaćeno 20.947,99 KM plaće.

Adaleta Kurtović (Foto: Screenshot Al Jazeera Balkans)
Adaleta Kurtović (Foto: Screenshot Al Jazeera Balkans)


Pored toga, Švancer je uplaćeno 1.071 KM paušala i to 630 KM za april i 441 KM za maj 2018. godine. Prema podacima Parlamenta FBiH, Švancer je u mjesecu kad je uhapšena primila 178 KM naknade za topli obrok, 300 KM naknade za odvojeni život i 100 KM naknade za stan i troškove smještaja.

Kada se sve sabere, Vesna Švancer je od aprila do oktobra 2018. godine iz džepova građana BiH naplatila 23.038,41 KM uprkos tome što se od 20. aprila 2018. godine nalazi u zatvoru.

Da stvar bude gora, skoro identičan iznos isplaćen je savjetnici Adaleti Kurtović, nekadašnjoj pomoćnici Edite Đapo (SBB) za vrijeme dok je obnašala dužnost zamjenice ministra finansija i trezora BiH. Kurtović je već svjedočila u sudskom procesu koji se vodi protiv Švancer pred Općinskim sudom u Tuzli, a zbog zloupotrebe sredstava iz tekuće rezerve.

Vesna Švancer na suđenju (Foto: Klix.ba)
Vesna Švancer na suđenju (Foto: Klix.ba)


Od aprila do oktobra 2018. godine građani BiH isplatili su savjetnici Vesne Švancer 14.897 KM plaće, 1.139 KM naknade za topli obrok, 600 KM naknade za odvojeni život i 864 KM naknade za prijevoz. Kurtović je čak uspjela naplatiti i 440 KM regresa u periodu dok se Švancer nalazila u zatvoru.

Podsjećamo, Švancer se sumnjiči da je zloupotrijebila položaj ili ovlasti u vezi s dodjelom grantova iz budžetskih rezervi, odnosno da je tražila povrat pola novca.

Švancer je i u januaru prošle godine na Općinskom sudu u Zenici osuđena na uvjetnu kaznu zatvora zbog krivičnog djela prevare. U tom slučaju ona je u maju 2013. godine lažno obećala osobi inicijala D. V. da će u njeno ime prodati stan koji se nalazi u njenom vlasništvu za iznos 19.800 eura, odnosno blizu 40.000 KM te da će dobijeni novac predati D. V., a Švancer je ovaj novac zadržala za sebe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: