BiH
3

SDP Bosanska Krupa: Gerziću nije povećana plaća

Klix.ba
Općinsko vijeće Bosanska Krupa
Općinsko vijeće Bosanska Krupa
Povodom jučerašnjeg saopćenja Općinskog odbora A-SDA Bosanska Krupa, u kojem se navodi da je plaća predsjedavajućem Opinskog vijeća Bosanska Krupa povećana sa 1.300 na 3.000 KM, reagirao je i lokalni SDP, čije je predsjedavajući Husein Gerzić član.

"Prvo što želimo reći je da nije tačno da je predsjedavajućem OV Bosanska Krupa Huseinu Geziću plaća povećana, jer Gerzić do sada nije ni imao plaću od Općinskog vijeća pa mu nije ni mogla biti povećana. Od 1. januara samo će biti primijenjen pravilnik o plaćama koji je izglasan kada Gerzić nije ni bio član OV Bosanska Krupa. O odluci o visini koeficijenta 9.80 odlučivalo je OV na sjednici koja je održana u mjesecu oktobru i tada niste imali ništa protiv tog koeficijeta, jer je tad predsjedavajući OV Bosanska Krupa bio upravo Tahir Nuhić iz A-SDA i upravo je na odluci koja je tad usvojena potpis predsjedavajućeg OV Bosanska Krupa Tahira Nuhića. Korekcija koeficijenta za predsjedavajućeg OV Bosanska Krupa urađena je na osnovu insistiranja predsjedavajućeg Tahira Nuhića koji je, kako se mnogo puta čulo, time želio osigurati dignitet funkciji predsjedavajućeg koji bi po svemu pa i primanjima trebao biti drugi čovjek Općine.

U oktobru je Nuhić smijenjen s pozicije predsjedavajućeg, a na njegovo mjesto imenovan Gerzić, čija je stranka po uzoru na prijašnju proceduru tražila profesionalizaciju njegove pozicije. Ne možemo a da se ne zapitamo zašto Nuhić, odnosno Općinski odbor A-SDA Bosanska Krupa nije tada smatrao nepotrebnim donošenje sporne odluke i na to reagovao? Zašto to sada radi kada je u pitanju čovjek iz redova Socijaldemokratske partije? Jesu li tad ljudi bolje živjeli i nije li bilo potrebe za "stezanja remena i bolne uštede", navodi se između ostalog u saopćenju.