BiH
910

SDP BiH pozvao građane da na hrvatsku blokadu odgovore kupovinom domaćeg

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Glavni odbor SDP BiH pozvao je građane BiH da na hrvatsku blokadu izvoza bh. mlijeka u Evropsku unije odgovore kupovinom domaćih proizvoda.

Glavni odbor SDP BiH je osudio, kako navode "sramnu odluku susjedne Hrvatske o ulaganju prigovora na izvoz bh. mlijeka na tržište Evropske unije".

"Također, pozvane su domaće institucije da, umjesto iskazivanja žaljenja i čuđenja, što prije razriješe novonastalu situaciju kako bi se omogućilo da domaće mljekare svoje proizvode plasiraju i na ostala tržišta evropskih zemalja ili uvedu kontramjere prema proizvodima hrvatskog porijekla", stoji u saopćenju.

Članovi Glavnog odbora osudili su predloženi "mehanizam koordinacije" koji kao glavni cilj ima, kako navode "uvođenje kantona i entiteta kao ravnopravnih državnim institucijama, što predstavlja dodatno slabljenje BiH i usporavanje evropskog puta, kao i uvod u nove ustavne promjene".

"Umjesto mehanizma koordinacije, aktuelne vlasti nam nude mehanizam dezintegracije i ucjene države, kojim će kantoni ucjenjivati sve ostale, čime se u startu osporava svaka mogućnost dogovora", stoji u saopćenju.