BiH
0

SDP BiH poziva ključne ljude u BiH da potpišu "Izjavu o oduzimanju opljačkane imovine"

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija i potpredsjednik SDP-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić su danas u Sarajevu potpisali „Izjavu o oduzimanju opljačkane imovine“.

Lagumdžija je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da pozivaju i ključne ljude u BiH da pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću potpišu ovu izjavu.

Prema njegovim riječima, to su prije svega lideri koji u Parlamentu imaju većinu za usvajanje zakona, kao i vlasnici najtiražnijih dnevnih novina koje u velikoj mjeri utiču na kreiranje javnosti. Lagumdžija je naveo: Sulejmana Tihića, Božu Ljubića, Mladena Ivanića, Milorada Dodika, Harisa Silajdžića, Dragana Čovića, Nikolu Špirića, Nedžada Brankovića, te Fahrudina Radončića i Željka Kopanju.

Kako je pojasnio predsjednik SDP-a, potpisnici izjave bi se obavezali da će popuniti precizne, sveobuhvatne i potpune imovinske kartone, lične i svoje porodice, čiji je sadržaj definiran Zakonom o Vijeću ministara, Izbornim zakonom i najvišim međunarodnim standardima. Imovinski kartoni trebaju sadržati sve vrijednosti u BiH i izvan zemlje, sa naznakom kako i kada su to stekli, koliko su poreza na ukupan prihod građana platili u posljednjih 20 godina, „kako bi se jasno vidjelo šta je od onog što posjedujemo legalno stečeno i oporezovano“.

Također, kazao je Lagumdžija, to podrazumijeva da svako potpiše da je saglasan da se oduzme, ukoliko postoji, svaka vrijednost bilo gdje u svijetu koju imaju, oni i njihova porodica, a koja prelazi iznos ili vrijednost onoga što su svojom Izjavom prijavili i dokazali kao legalnu imovinu nastalu oporezovanim prihodima. Bilo koja imovina oduzeta u skladu sa ovom Izjavom, bilo kojeg od potpisnika, bi bila korištena za pomoć Srebrenici i za stipendiranje najboljih studenata kroz uplate u odgovarajući budžet.

„Pozivamo ključne ljude da zajedno sa Imovinskim kartonom i svim ovlaštenjima zajedno pošaljemo u OHR i specijalnom Tužiocu BiH, s molbom da na potpisnicima ove Izjave počne rad najavljenog Antikorupcionog tima OHR-a“, kazao je Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, ovom izjavom bi se svaki potpisnik obavezao da će dati punomoć svim ovlaštenim osobama u ovoj zemlji da imaju pravo sve podatke iz bilo koje zemlje da dobiju i da sve što je izvan onoga na šta su platili porez bude direktno uplaćeno bez ikakvih dodatnih potpisa u budžet nadležnih institucija BiH.

„Pozivamo da se do kraja ovog mjeseca potpiše ova izjava i da se 12 ključnih ljudi u ovoj zemlji, za početak, pojavi pred Antikorupcionim timom OHR-a, jer bi to bila neka vrsta otvaranja procesa povjerenja u ljude koji vode ovu zemlju“, kazao je Lagumdžija.

Dodao je da je razgovarao i sa visokim predstavnikom i njegovim zamjenikom te da očekuje i njihovu podršku za ovu inicijativu.

„Inicijativi smo dali rok do 31. marta. Optimista sam da će je potpisati, jer nepotpisivanje je vrlo jasan znak da bježiš od onoga za šta se zalažeš javno. Nepotpisivanje znači da imaš razloga da se plašiš ovoga. Iz tih razloga vjerujem da će ovo biti potpisano prije 31. marta kako bi što prije mogli pokrenuti rad antikorupcionog tima i početi vraćati povjerenje građana u ljude koji vode ovu zemlju“, kazao je Lagumdžija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je naveo razloge koji ga opredjeljuju da potpiše Izjavu.

„Kao čovjek koji se bavi politikom, dobija platu zbog toga što je političar, neću više da osjećam stid zbog toga što se bavim politikom. Neću da se osjećam nezgodno i da me je stid kad mi neko kaže 'vi političari, svi ste vi isti'. Nismo isti i ja hoću i da potvrdim i dokažem da nisam isti“, kazao je Komšić.

Drugi razlog je, dodao je on, što mislim da Zakon o oduzimanju opljačkane imovine jeste jedan od ključnih zakona i s aspekta funkcioniranja ove države, ali i zakon koji može pomoći i našoj moralnoj obnovi i uspostavljanju nekog normalnog sistema vrijednosti.

Na pres-konferenciji je najavljeno da će SDP-e BiH ponovno u proceduru uputiti prijedlog zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine.