BiH
162

SDP BiH Novi Grad Sarajevo: Tražimo odgovornost načelnika Semira Efendića

Klix.ba
Semir Efendić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Semir Efendić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ni nakon dva dana od velike tragedije i smrti 12-godišnjaka na dječijem igralištu, u sarajevskom naselju Dobrinja, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić nije našao za shodno da se oko ovog tragičnog događaja, barem oglasi, ili, čak, podnese ostavku, saopštio je danas Klub vijećnika SDP BiH Novi Grad Sarajevo.

"Nakon što su građani novogradske općine postali svjesni da postoji mogućnost da im djeca stradaju na igralištima, koja su obnavljana i opremljena od strane Općine, sve što je, do sada, urađeno, jeste sramotno i bezdušno saopćenje iz općinske službe o tome kako oni nemaju nikakve veze sa ovim tragičnim događajem. Osim toga, vrhunac bezobrazluka predstavlja i uklanjanje sa web stranice Općine, te ponovno vraćanje, saopćenja o obnovi igrališta na kojem je stradao dječak, koje je predstavljalo reklamu načelniku Efendiću u proteklom periodu. Na osnovu ovog slučaja, može se postaviti pitanje o tome kakva je sigurnost ostalih dječijih igrališta, koje je načelnik Efendić sa ljudima iz općinskih službi rekonstruisao i uredio? Da li nam u narednom periodu slijede slični tragični događaji na području naše Općine", navodi se u saopštenju.

Klub vijećnika SDP BiH Novi Grad Sarajevo zahtijeva pokretanje istrage o lancu odgovornosti, počevši od izvođača radova, preko općinske firme Lokom i općinskih službi, pa sve do načelnika Efendića.

"Tražimo odgovornost načelnika, jer njegova funkcija nije protokolarna, već nosi najviši stepen odgovornosti, koju Efendić očigledno ne želi preuzeti", zaključuje se u saopštenju.