{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP BiH: Međunarodna zajednica treba pomoći u jačanju institucija sistema

F
17.9.2014. u 15:13
3
32
SDP BiH: Međunarodna zajednica treba pomoći u jačanju institucija sistema
3
SDP BiH: Međunarodna zajednica treba pomoći u jačanju institucija sistema
Potpredsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Lidija Korać danas je u Centrali ove partije održala sastanak sa Albertom Pyottom, političkim i ekonomskim savjetnikom američke ambasade u Bosni i Hercegovini, a razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji i stanju u BiH.
Korać je savjetnika Pyotta upoznala o predizbornim aktivnostima SDP-a BiH, koji su temeljeni na promociji konkretnih i završenih projekata tokom tri godine mandata na raznim nivoima vlasti, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

"Iako smo za taj period učinili mnogo, ne mogu se zaobići činjenice da je naš rad često bio opstruiran od političkih protivinika, ali i institucija vlasti, čiji je rad, također, često bio blokiran od tih istih politčkih protivnika. Stav SDP-a je da međunarodna zajednica u BiH mora snažnije djelovati ka tome da institucije sistema budu jače i da konkretnije rade na otklanjanju problema koje blokiraju njihov rad", naglasila je Korać i dodala da se i nakon ovih općih izbora mogu dogoditi slične situacije, kao sa početka ovog mandata, kada su neke političke stranke blokirale entitetske institucije i time ugrozile izbor legalno izabranih predstavnika vlasti.

Takve stvari se ne smiju tolerirati, jer se time gubi dragocjeno vrijeme za formiranje vlasti, a samim tim, gubi se vrijeme i za omogućavanje provedbe izborne volje građana, dodala je Korać.

Na sastanku je još bilo govora o ulozi javnih servisa tokom izborne kampanje i činjenici da su pojedini javni mediji više u službi političkih subjekata, nego građana.

Savjetniku Pyottu je također iskazana zabrinutost i zbog nedavnog slučaja dostave većeg broja glasačkih listića namijenjenih za glasanje građana u inozemstvu na jednu adresu, što je presedan koji se do sada nije dogodio i koji ozbiljno može ugroziti izborni proces, dok pogotovo zabrinjava činjenica da Centralna izborna komisija BiH još nije poduzela konkretne korake ka razjašnjenju ovog slučaja.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: