{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP BiH: Međunarodna zajednica treba pomoći u jačanju institucija sistema

F
17.9.2014. u 15:13
3
32
SDP BiH: Međunarodna zajednica treba pomoći u jačanju institucija sistema
3
SDP BiH: Međunarodna zajednica treba pomoći u jačanju institucija sistema
Potpredsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Lidija Korać danas je u Centrali ove partije održala sastanak sa Albertom Pyottom, političkim i ekonomskim savjetnikom američke ambasade u Bosni i Hercegovini, a razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji i stanju u BiH.
Korać je savjetnika Pyotta upoznala o predizbornim aktivnostima SDP-a BiH, koji su temeljeni na promociji konkretnih i završenih projekata tokom tri godine mandata na raznim nivoima vlasti, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

"Iako smo za taj period učinili mnogo, ne mogu se zaobići činjenice da je naš rad često bio opstruiran od političkih protivinika, ali i institucija vlasti, čiji je rad, također, često bio blokiran od tih istih politčkih protivnika. Stav SDP-a je da međunarodna zajednica u BiH mora snažnije djelovati ka tome da institucije sistema budu jače i da konkretnije rade na otklanjanju problema koje blokiraju njihov rad", naglasila je Korać i dodala da se i nakon ovih općih izbora mogu dogoditi slične situacije, kao sa početka ovog mandata, kada su neke političke stranke blokirale entitetske institucije i time ugrozile izbor legalno izabranih predstavnika vlasti.

Takve stvari se ne smiju tolerirati, jer se time gubi dragocjeno vrijeme za formiranje vlasti, a samim tim, gubi se vrijeme i za omogućavanje provedbe izborne volje građana, dodala je Korać.

Na sastanku je još bilo govora o ulozi javnih servisa tokom izborne kampanje i činjenici da su pojedini javni mediji više u službi političkih subjekata, nego građana.

Savjetniku Pyottu je također iskazana zabrinutost i zbog nedavnog slučaja dostave većeg broja glasačkih listića namijenjenih za glasanje građana u inozemstvu na jednu adresu, što je presedan koji se do sada nije dogodio i koji ozbiljno može ugroziti izborni proces, dok pogotovo zabrinjava činjenica da Centralna izborna komisija BiH još nije poduzela konkretne korake ka razjašnjenju ovog slučaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: