BiH
128

Sa skupa u Brčkom: "SDP BiH će ponovo ujediniti Brčko i cijelu BiH"

Klix.ba
(Foto: SDP BiH)
U sportskoj dvorani Blatuša Socijaldemokratska partija BiH održala je centralni predizborni skup za Brčko Distrikt, gdje su brojnim građanima i simpatizerima predstavljeni kandidati za sve nivoe vlasti u našoj zemlji.

Brčko Distrikt je specifična sredina BiH i za ovaj dio zemlje slobodno se može tvrditi da se radi o BiH u malom, jer samo u ovom dijelu zemlje bh. građani žive složno, a to je ono SDP želi ostvariti u cijeloj BiH, saopšteno je iz ove stranke.

"Ovakvi skupovi su dokaz da će SDP BiH i dalje biti jaka i uticajna partija u cijeloj BiH, pogotovo u Brčkom, koje je dokaz da od politike podjele ove zemlje nema ništa, jer je zajednički život moguć u BiH“, rekao je Esad Atić, predsjednik Opštinskog odbora SDP BiH Brčko i kandidat na listi za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Branka Đurić, aktuelna ministrica turizma FBiH i nositeljica liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz ove izborne jedinice, istaknula je kako je SDP bio i ostao najjača partija u Brčkom.

"Moja želja je da SDP BiH ostane najjača partija i nakon ovih izbora, kako bi i dalje radio na jačanju BiH i njenih institucija“, dodala je Đurić.

Mirsad Đapo, nosilac liste SDP BiH iz RS za Parlamentarnu skupštinu BiH, osvrnuo se na stanje u Brčkom nakon mandata koji je u ovom dijelu BiH odradio SDP.

"Kada sam napuštao funkciju gradonačelnika Brčkog u budžetu je bilo skoro 60 miliona KM suficita, dok se danas jedva popunjavaju budžetske dubioze. Taj mandat je bio dokaz ispravne politike SDP na jačanju lokalne privrede, što danas, nažalost, nije slučaj“, kazao je Đapo.

Denis Bećirović, potpredsjednik SDP BiH i nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, rekao je kako je Brčko oduvijek povezivalo sve dijelove BiH.

"Brčko povezuje BiH, dok BiH povezuje istok i zapad, a SDP BiH povezuje sve narode i građane ove zemlje. Nikada se nismo željeli svađati sa ostalim strankama, niti ćemo to raditi, nego ćemo nastaviti sa promocijom naših ekonomskih politika i smanjenjem nezaposlenosti“, rekao je Bećirović.

Nermin Nikšić, generalni sekretar SDP BiH i premijer FBiH, okupljenima je obećao da će Vlada FBiH, ukoliko SDP BiH opet bude najjača stranka u FBiH, nastaviti sa investicijama u razvoj privrede, pogotovo u izgradnju novih kilometara autoceste na Koridoru 5C i jačanje elektroenergetskog sektora.

"Sve što smo obećali prije četiri godine, do sada smo i uradili, a ne možemo ništa slagati, jer su naša djela vidljiva. Mi se ne bojimo polaganja računa i provjera, jer će nam obraz uvijek i u svakom trenutku biti čist pred narodom“, objasnio je Nikšić.

Kandidat za Predsjedništvo BiH Bakir Hadžiomerović je rekao kako Brčko čini srce BiH i da će SDP BiH i dalje biti među jačim partijama u ovom dijelu zemlje.

"Imamo potpuno drugačiju viziju zemlje od drugih, jer mi želimo napredak, jer želimo da BiH prodiše punim plućima. Drugačija vizija je vidljiva i u ovoj kampanji, jer jedino SDP nema velikih plakata sa kojih se smiješe razne glave, jer smatramo da to, u godini, u kojoj su nas zadesile brojne nesreće, nikako nije primjereno“, dodao je Hadžiomerović.

Predsjednik SDP BiH dr Zlatko Lagumdžija u obraćanju prisutnima, između ostalog, govorio je o istupima međunarodnih zvaničnika i njihovoj nedosljednosti kada su u pitanju donatorska sredstva namijenjena žrtvama poplava.

"Želim vam kazati ono što sam danas rekao evropskom predstavniku Peteru Sorensenu. Nemojte više lagati narod i petljati bez potrebe. Pitam te, da li smo dobili ijednu KM donacija na račun institucija. Njegov odgovor je bio "ne“. Da li je iko od naših ljudi u bh. institucijama zloupotrijebio novce, za koje sami tvrdite da nam ih niste dali. Odgovor je bio “ne“. Da li ste uplatili ijedan fening da krpimo budžetske rupe. Odgovor je bio "ne“. Kažite i pokažite kome ste dali te novce“, rekao je Lagumdžija.