Birački odbori
0

SDA Zenica: Kasumović želi da pobjednika izbora odlučuju brojači, a ne glasači

Klix.ba
Foto: SDA Zenica
Foto: SDA Zenica
Stranka demokratske akcije Zenica jutros je objavila informaciju o novim nepravilnostima biračkih odbora optužujući Kasumovića da želi da o pobjedniku izbora odlučuju brojači, a ne glasači.

Kako navode u saopćenju, slučaj "Gradska izborna komisija" uskoro bi mogao dobiti i sudski epilog, a sve zbog sve češćih dokaza koji cure u javnost, a kojim kako kažu, aktuelna većina na čelu s Kasumovićem krši zakone i procedure kako bi preuzela upravljanje GIK-om i omogućila novu izbornu prevaru.

"Farsa oko imenovanja zamjenskog člana GIK-a iz reda Ostalih, sudeći po svemu, bila je samo paravan i dobijanje na vremenu kako bi kadrovi BHI-KF popunili biračke odbore koji bi 2. oktobra priskrbili što više glasova kandidatima sa Kasumovićevih izbornih listi. Ipak, tom poslu su bili trampavi pa su pojedine članove biračkih odbora u jedan odbor imenovali kao predstavnika političke stranke, a u drugi kao predstavnika GIK-a", kažu iz zeničke SDA.

Navode da je primjera puno, a da je jedan od njih izvjesni Hasan Aščerić koji je imenovan u birački odbor na biračkom mjestu Orahovica 3 kao predstavnik BHI-KF-ZA BIH, a na biračkom mjestu Vukotići kao predstavnika GIK-a.

"Jednako prljav bio je i pokušaj imenovanja zamjenskog člana GIK-a iz reda Ostalih, a zbog očitih zloupotreba izvjesno je da bi najmanje dvojica Kasumovićevih bliskih saradnika mogli završiti pred istražnim organima. Naime, nakon neuspješnog pokušaja imenovanja Dine Pašalića, režim Fuada Kasumovića je pokušao imenovati Sandu Alispahić, ali je Sud BiH svojim rješenjem imenovao Amilu Begagić, koja je jedina ispunjavala uslove iz javnog konkursa. Predsjedavajući Gradskog vijeća Mirza Husetić, predsjednik GIK-a Muamer Kovač i predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Kenan Uzunović učinili su sve da onemoguće imenovanje Begagić, skrivali dopise i druge akte od Gradskog vijeća, kršili procedure i radili za druge kandidate, samo zato što Begagić nije bliska aktuelnom režimu", navodi se u saopćenju.

Na kraju ističu da je ranije pod sumnjivim okolnostima u GIK imenovana i Kasumovićeva saradnica i suoptuženica iz predmeta "Zenicatrans" Almira Baručija.

"Pravni tim SDA će podnijeti krivičnu prijavu kako bi se do kraja rasvijetlile očite nezakonitosti kod imenovanja upražnjenih pozicija u GIK-u i kako bi ovo tijelo u pravom smislu riječi moglo osigurati zakonite i transparentne izbore. Također, od nadležnih tijela ćemo tražiti da se izvrši revizija svih imenovanja u biračke odbore na području grada Zenice, jer je izvjesno da bi pod ovakvim okolnostima izbore mogli odlučiti Kasumovićevi brojači, a ne zenički glasači", zaključili su u saopćenju za javnost.