Nacionalni spomenik
15

SDA: Zaustaviti skrnavljenje Starog grada u Stocu gdje je investitor Župa svetog Ilije proroka

R. D.
Stari grad u Stocu
Stari grad u Stocu
Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK traži od nadležnih institucija primjenu zakonom predviđenih, neodgodivih mjera u zaustavljanju skrnavljenja Starog grada u Stocu.

U reagovanju na dešavanje u Stocu oni najoštrije osuđuju nelegalno izvođenje radova na području nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, na području Starog grada u Stocu i skrnavljenje ove zaštićene zone pokretanjem radova na izgradnji prve postaje križnog puta, čiji je investitor Župa svetog Ilije proroka – Stolac.

Pokretanju ovih protuzakonitih radova, dodaju, prethodila je odluka Općinskog vijeća Stolac da navedenom Župnom uredu proda šest lokacija po dva kvadratna metra u iznosu od 320 KM za izgradnju križnog puta koji vodi do vrha Starog grada. Podsjećaju kako je u februaru 2020. godine Federalni građevinski inspektor naložio načelniku Stoca Stjepanu Boškoviću da ukloni ranije nelegalno izgrađeni kameni križ, kao i 14 postamenata na lokalitetu Starog grada u Stocu, što do danas nije urađeno.

"Pozivamo Vladu Federacije BiH da putem svojih nadležnih resornih ministarstava, prvenstveno Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, nadležne inspekcije, policije i tužilaštava utvrdi i pokrene odgovornost prema investitorima ovog nezakonitog projekta, te na osnovu odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika spriječi izričito zabranjenu gradnju u zabranjenom području Starog grada u Stocu", stoji u reagovanju.

Zahtijevamo od Vlade HNK i resornog ministarstva građenja i prostornog uređenja HNK, dodaju, da poništi građevinsku dozvolu koju je na protuzakonit način izdala Općina Stolac.

"Također, zahtijevamo da se ponište protupravni akti koje je izdavao Zavod za zaštitu kulturno-historijske baštine HNK, koji su u suprotnosti s odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, jer su nezakonite. Upozoravamo da odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ima snagu lex specialis i svaki drugi akt je ništavan ako je u neskladu s njom. Vlada HNK dužna je naložiti zakonom predviđene, neodgodive mjere zaustavljanja građenja u području Starog grada u Stocu, zaštićenog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine", kazali su

Oni pozivaju i ured Evropske komisije u BiH da se uključi u rješavanje ovog slučaja, prvenstveno jer je Evropska unija u periodu od 2009. godine do 2013. godine osigurala sredstva za obnovu dijela ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine koji se pokretanjem navedenih nelegalnih radova skrnavi, ugrožava i kulturno-historijski devastira.