Reakcije stranaka
24

SDA: Zahtjevi građana na Uborku su opravdani; SDP: Ovo je kriminal SDA i HDZ-a

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Na jutrošnju deblokadu deponije Uborak regovale su i političke stranke. SDA smatra da su razlozi građana opravdani, a SDP tvrdi da policija djeluje pod političkim pritiskom.
U reagovanju Stranke demokratske akcije Mostar - sjever navodi se da problem deponije Uborak ne može biti riješen preko noći, niti za nekoliko dana.

"Dužni smo da apeliramo na sve nadležne institucije, a prevashodno na Gradsku upravu Grada Mostara da uvaži opravdane argumente svojih građana iz naselja Vrapčići i Bijelo Polje, koji su još prije više mjeseci upozoravali na određene nepropisne aktivnosti, a ponajviše nepropisno odlaganje otpada svih vrsta, kojem nije mjesto na jednoj ovakvoj sanitarnoj deponiji, što samo po sebi nanosi ogromnu štetu našoj lokalnoj zajednici – Gradu Mostaru, ali i svim građanima, a najviše mještanima navedenih naselja te direktno utječe na zdravlje i normalan tok života", kažu u SDA.

Kažu kako se konzistentno zalažu za vladavinu prava i zakona te u skladu s tim pozivaju Grad Mostar da poštuje pravosnažno i konačno rješenje izdato od nadležnog Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH, te preduzme sve zakonom predviđene mjere za rješavanje ovog problema.

"Uvažavajući činjenicu da s područja Mostara treba ukloniti komunalni otpad koji se nagomilao usljed toga što ga više dana nije odvozilo komunalno preduzeće, pozivamo sve nivoe vlasti da u skladu sa svojim mogućnostima Gradu Mostaru osiguraju neophodnu finansijsku pomoć u vidu subvencioniranja troškova odvoza i deponovanja komunalnog otpada na neku od deponija iz okruženja s kojim bi Grad Mostar zaključio ugovor o deponovanju komunalnog otpada", smatraju oni.

Iz ove stranke podsjećaju kako je prije više mjeseci potpisan sporazum između gradskih vlasti i predstavnika građana o potrebi provođenja aktivnosti na iznalaženju nove lokacije za deponiju, ali do sada skoro ništa nije preduzeto te ovim putem pozivaju Grad Mostar da hitno postupi po zaključcima iz navedenog sporazuma.

"Također, ovim putem pozivamo nadležno Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH na aktivno učešće u rješavanju navedenog problema. Posebno naglašavamo da SDA Mostar - sjever u potpunosti podržava rad policijskih službenika i cijeni njihov angažman te iste poziva na korektno postupanje prema građanima koji mirnim i nenasilnim okupljanjem traže normalan i dostojanstven život uz uvažavanje interesa građana s ovih prostora. Još jednom apelujemo na sve strane, da se samo dijalogom i međusobnim uvažavanjem može doći do adekvatnog, sistemskog i dugoročnog rješenja po ovom pitanju", zaključuju iz SDA Mostar - sjever.

Na jutrošnja dešavanja regovali su i iz gradske organizacije SDP-a. Njihov predsjednik Arman Zalihić napisao je kako je ministar unutrašnjih poslova Slađan Bevadna izvršio pritisak da policija upotrijebi silu protiv ljudi koji štite zakon.

"Žalosno je da MUP osigurava ulazak kamionima na divlju i nelegalnu deponiju. Cilj je nastavak kriminala koji provode HDZ i SDA u Gradskoj upravi i J. P. Deponija. Na kraju - no pasaran! Doći će vrijeme kad će Tužilaštvo raditi svoj posao, ova deponija biti zatvorena, otpad se deponirati na zakonit način, glasnogovornici režima Bevanda i Kaplan biti na smetljištu politike, a odgovorni za ovo u zatvoru", smatra Zalihić.