Nakon Inzkovog govora
109

SDA: Vlada KS stavila policiju pod političku kontrolu, sigurnosna situacija alarmantna

I. P.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Sarajevska SDA smatra da su negativne ocjene visokog predstavnika Valentina Inzka o izmjenama policijskog zakonodavstva potpuno su utemeljene, te da potvrđuju kritike koje su na račun Vlade KS po tom pitanju iznijete tokom rasprave o tim zakonima.
"Aktuelna Fortina Vlada KS izvršila je izmjene zakona, kojima je nametnuta gruba politička kontrola nad radom policije, a sve je urađeno po nalogu predsjedavajućeg SKS Elmedina Konakovića, koji ima za cilj da drži policijske strukture u šaci da bi prikrio svoje nezakonite radnje", kaže se u posljednjem saopćenju SDA Sarajevo.

Kako se kaže, navedeno uplitanje politike u rad policije, i isključenje struke, već je rezultiralo ozbiljno narušenom sigurnosnom situacijom u KS, koja je, kaže se, kulminirala ubistvima i nizom akata najtežeg nasilja.

"Ukoliko se nastavi ovakva sigurnosna politika u KS, stanje će postati sve teže, a građani i policijske snage će se suočavati sa sve većim prijetnjama od kriminalaca, koje ohrabruje sigurnosna ignorancija Forte i njegovih ministara. Od najveće je važnosti da se proces urušavanja sigurnosti zaustavi i da se vrati primat struci u odnosu na politiku u MUP KS", zaključuje se iz SDA Sarajevo.