BiH
27

SDA: Ustavni sud BiH dokazao da vlast RS-a diskriminira povratničku djecu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) čestita Safetu Softiću (potpredsjedniku SDA) koji je, podnošenjem zahtjeva za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7. stav 1. Ustava RS-a, omogućio da povratnička djeca konačno ostvare pravo na obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku.

"Ovom odlukom je dokazano da vlast RS-a na najgrublji mogući način godinama krši kako Ustav RS, tako i Ustav BiH, uskraćujući elementarno pravo Bošnjaka u tom entitetu", navodi se.

U saopćenju za javnost pozivaju vlasti RS-a da "hitno primijene odluku Ustavnog suda BiH, da prestanu diskriminirati povratničku djecu i nametati im naziv jezika kojim govore. Jezik kojim Bošnjaci govore je odvajkada bosanski“.

"U suprotnom, SDA će poduzeti sve ustavne i zakonske mjere i na nižim sudskim instancama, koristit ćemo sve institucionalne mehanizme zaštite u pravnoj borbi za ostvarivanje prava i interesa Bošnjaka kao i svih drugih na obrazovanje na svom maternjem jeziku. Napominjemo da aktivno suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda predstavlja krivično djelo kažnjivo po odredbama Krivičnog zakona BiH", saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.