Oštro na startu
1.5k

SDA u Zenici: Ovo nije otvaranje kampanje već nastavak borbe

Piše: E. M.
Sa skupa u zeničkoj areni (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Stranka demokratske akcije sa sloganom “Snaga naroda” večeras je i zvanično u dvorani “Husejin Smajlović” u Zenici počela svoju predizbornu kampanju pred više hiljada simpatizera i članova stranke iz cijele Bosne i Hercegovine.

U Zenicu su danas pristigli članovi i simpatizeri, kao i kandidati na predstojećim izborima iz cijele Bosne i Hercegovine, a velikim ovacijama dočekan su aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom i kandidat za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Izetbegović je tokom obraćanja prisutnima kazao kako će 10. izbornu kampanju svi građani BiH iz Krajine, Tuzle i Mostara u centar BiH doći modernijim putevima za što imaju planove, projekte i finansijska sredstva.

Pojasnio je da svako ko voli ovu državi želi mir, a ko to želi za sve narode u BiH, njihov je prijatelj.


“Mi nećemo lagati naš narod. Moramo se zapitati gdje omladina ide? Žele u stabilne, mirne i prosperitetne zemlje koje su izgradile reforme i strukturu. Bosna i Hercegovina mora postati takva zemlja da zadrži svoju omladinu. Svi su se izmicali ili destabilizirali državu. Slijedi nam težak mandat. Mi moramo osigurati mir i stabilnost, reformski proces iz agende onako kako smo se obavezali i svjedočit ćete masovnoj izgradnji infrastrukture”, izjavio je Izetbegović.

Za govornicu je izašao i bh. glumac Emir Hadžihafizbegović koji je izjavio da je nakon devet godina ponovo politički aktivan jer je vidio da se narušava stabilnost BiH.

“Kada sam vidio da se oblaci fašizma ponovo nadvijaju nad Bosnom i Hercegovinom i da se država ljulja, ušao sam u politiku, na ono mjesto koje 28 godina pokazuje najviše državotvorne svijesti i u SDA. Probosanskim strankama i njihovim liderima poručujemo da smo se obračunali s jednopartijskim sistemom, neka im vjetrova, ali neka znaju da će najteže kutije biti s glasovima za SDA. Ovo večeras nije početak kampanje već nastavak borbe. Više državotvorne svijesti ima u šamiji nepismene nene iz Krajine nego u nekim strankama”, poručio je Hadžihafizbegović.

Kandidat za Predsjedništvo BiH Šefik Džaferović u svome obraćanju okupljenima u dvorani “Husejin Smajlović” koji su ga pozdravili velikim aplauzom, je kazao kako su se okupili iz samo jednog razloga - da najave veličanstvenu pobjedu SDA na izborima.

“Obišao sam cijelu Bosnu i Hercegovinu, posjetio stotine gradova i mjesta i vidio sam snagu naroda. Vidio sam snagu SDA koja izvire iz tog naroda. SDA je snaga koja odbranila ovu zemlju, koja unaprjeđuje i razvija ovu zemlju i kojoj nema premca. Ovu snagu nikada niko neće ničim nadjačati”, kazao je Džaferović.


Dodao je da se ponovo bude sile zla koje žele rušiti državu i stranku na kojoj je država opstala, ali da se uzalud trude praviti određene podjele koje su nemoguće.

“Ne trebaju nam licemjeri i oni koji optužuju rahmetli Izetbegovića za početak rata. SDA je uvijek nudila konkretne i ostvarljive programe, ima misiju i viziju, ozbiljne ljude koji je vode i koji znaju šta je država i kako se ona čuva. Ja sam radio i gradio državu tokom cijelog svog života. Učestvovao sam u svim svojim reformama što je uz moju porodicu moje bogatstvo. Sve što imam, stekao sam pošteno i ponosim se onim ko sam i što sam. Neki misle da je bogatstvo imati tornjeve, avione, jahte, a ja im poručujem vama vaše, a meni moje bogatstvo. Vama vaš obraz, a meni moj obraz”, dodao je Džaferović.

Ponovio je ciljeve SDA u narednom mandatu, a Salkiću je obećao da će obilaziti cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Na kraju programa prisutne je zabavljao bh. bend Hari Mata Hari, a na bini su se Džaferoviću, Izetbegoviću i drugima pridružili kandidati na predstojećim izborima.