Strane investicije
420

SDA u Neumu: Lokalna vlast ne ulaže dovoljno, mi možemo napraviti preporod

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Uspješna poduzetnica i počasna konzulica BiH u Australiji, te kandidatkinja SDA za Parlamet FBiH, Đemila Gabriel susrela se danas u Neumu s vodećim ljudima SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona. Razgovaralo se o planovima Gabriel za investiranje u našu zemlju, ali i o rješavanju problema jedinog našeg grada na Jadranu.

Đemila Gabriel je kazala kako je ono što je govorila u prethodnom periodu tokom političke kampanje o ulaganjima i investicijama u cijeloj BiH djelimično već i počela realizirati.

"Registrovala sam firmu u BiH i već imam zaposlene ljude. Neum zbog njegove ljepote i perspektive koju posjeduje odabrala sam kao mjesto za život svojoj porodici. Imam velike planove upravo u Neumu. Lokalne vlasti, po mom mišljenju, ne ulažu dovoljno truda ovdje. Moje najave da bih za godinu dana napravila preporod u na ovom dijelu BiH nisu prazna retorika. Tačno znam šta treba uraditi, kako privući ulagače, na koji način popraviti postojeću infrastrukturu, kako zaposliti mlade i sezonu produžiti na gotovo cijelu godinu. To je biznis i učiniti ću sve da to pokušam realizirati", kazala je Gabriel.

Đemila Gabriel sastala se s predsjednikom Kantonalnog odbroa SDA HNK Edinom Mušićem, potpredsjednikom Ajdinom Teletovićem i sekretarom Almirom Ačkarom. Mušić je kazao da odluka Gabriel da dođe u Neum i upravo tu kupi neke od svoji nekretnina, te njena namjera da svoj poslovni i politički angažman gradi upravo iz ovog grada, potez vrijedan poštovanja i posebne pažnje.

"Gospođa Gabriel je osvježenje na političkoj sceni HNK. Riječ je o hrabroj i izuzetno poduzetnoj osobi koja ima viziju i planove, prvenstveno za Neum, ali i ostatak našeg kantona i BiH. Mi u kantonalnom odboru SDA dali smo punu podršku gospođi Gabriel, jer Neum je dio BiH koji ima veliku perspektivu i u narednom periodu ovom području namjeravamo posvetiti posebnu pažnju. U ovom mandatu kadrovi SDA u federalnoj Vladi i mi u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH osigurali smo kompletna sredstva u iznosu od 80 miliona KM za izgradnju puta Neum-Stolac. U toku je izgradnja 12 kilometara ove za Hercegovinu kapitalne magistralne ceste, počeli su radovi na tunelu Žaba, te pripreme za izgradnju novih osam kilometara iz pravca Stoca. Prema planiranoj dinamici ova cestovna dionica treba se završiti do 2022. godine. To jasno pokazuje kakve su naše namjere i planovi za Neum", izjavio je Mušić.

Potpredsjednik KO SDA HNK i ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK Ajdin Teletović potvrdio je opredjeljenje Vlade HNK za dalja ulaganja i razvoj turizma u Općini Neum.

"Turizam je trenutno najperspektivnija oblast u našem kantonu, imamo konstantu povećanja broja turista, velika zanimanja agencija iz cijelog svijeta za cijeli naš kanton. Ulaganja koja smo napravili u mostarski aerodrom uvođenjem novih avio linija dali su novu dimenziju razvoju turizma. Očekujem da Neum u narednom periodu znatno obogati svoju ponudu. Danas smo posjetili veliki kompleks hotela Zenit, koji je ogroman potencijal. Očekujem da Agencija za privatizaciju HNK okonča postupak privatizacije tog hotela, potpisivanjem ugovora sa tuzlanskom kompanijom Bingo. Nakon toga će uslijediti ulaganje i modernizacija hotela, kao i proširenje njegovih kapaciteta, što bi svakako obogatilo turističku ponuda Neuma i HNK. Očekujem da će angažman i planovi gospođe Gabriel doprinijeti kvalitativnom povećanju ukupne turističke ponude", zaključio je Teletović.