Tribina
186

SDA u Mostaru: Ekonomski napredak ne prati poboljšanje političkih prilika u zemlji

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Stranka demokratske akcije održala u prepunoj sali Narodnog pozorišta u Mostaru tribinu kojoj je cilj bio dati odgovor na aktuelna politička pitanja u zemlji. Okupljenom mnoštvu članova i simpatizera obratili su se predsjednik SDA i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović te dva premijera, Denis Zvizdić i Fadil Novalić.

Izetbegović je na početku najavio stotine ovakvih tribina širom Bosne i Hercegovine u narednih šest sedmica, jer se kako reče stvara politička magla od raznih spinova i neistina koja se mora raščišćavati.

"Prije ovoga imali smo sastanak s privrednicima, ja se ne bavim ekonomijom gradova, već gledam kako nešto napraviti za Bosnu i Hercegovinu ili Federaciju, ali jedina dva grada kojim se bavim jesu Srebrenica i Mostar. Znamo zašto Srebrenica, znamo i zašto Mostar", kazao je Izetbegović.

Izetbegović je do kraja mandata najavio 400 do 500 novih radnih mjesta u Mostaru.

"Stanje nigdje nije dobro, ni u Evropi, ni na Balkanu, ni kod nas, ali nije ni loše kao što se nastoji prikazati, a BiH nosi neke posebne terete koji su posljedica rata. Hrvatska vlada ima dva partnera i imaju stalne probleme, a kod nas četiri ili pet i svaki od njih bez obrazloženja može povući ručnu kočnicu i to se stalno radi", kazao je Izetbegović.

Samo na brigu za stradale u ratu godišnje se potroši u Federaciji 650 miliona KM, u periodu od 20 godina to je 13 milijardi, mogli smo kako reče Izetbegović izgraditi kompletnu infrastrukturu, podići privredu, ali ova zemlja nosi teret rata i o tome se moramo brinuti.

"SDA vodi realnu politiku, ne daje nerealna obećanja i postepeno pomjeramo stvari u pozitivnom smjeru, svi ostali politički akteri se bore ili za postizanje ratnih ciljeva, ili se sebično bore za vlast. SDA je jedina patriotska snaga", još jednom je napomenuo Izetbegović.

Dodik uništio RS, sad se posipa pepelom

Reforme je Izetbegović uporedio sa hirurškim operacijama, pacijent ih ne voli, želi ih izbjeći, ali su one neophodne.

"Pritisak na SDA raste i čini se kao da se svi ujedinjuju protiv SDA, pišu nam greške, ne priznaju uspjehe i što je najopasnije ne dozvoljavaju se uspjesi. Mnogima SDA stoji na putu postizanja cilja i neće im se ukloniti. Dodik želi pocijepati BiH i to sve otvorenije govori, a njegov entitet je doveden do ekonomskog kolapsa, sam Kanton Sarajevo ima jaču ekonomiju i ubere više poreza od cijele Republike Srpske. Prije nekoliko dana je uputio pismo UN-u u kojem se posipa pepelom, kaže da neće raditi secesiju BiH i optužuje SDA za izazivanje krize", kazao je Izetbegović.

Za HDZ je rekao da radi na reviziji historije pokušavajući Herceg-Bosnu predstaviti u pozitivnom svjetlu, a HVO kao vojnu snagu koja je branila BiH, u isto vrijeme zagovara neku novu federalizaciju, iako niko ne zna šta bi se to moglo još federalizirati.

Odbaciti ćemo jednostrane inicijative, kao ovu oko Izbornog zakona, gdje se odvaja ono o čemu je zainteresiran HNS, a stvari poput Mostara koje su prioritet SDA se zanemaruju. Može proći samo paket.

Bošnjaci trebaju sazreti

Izetbegović se kasnije dotakao i SBB-a i Fahrudina Radončića za kojeg je rekao da "ponovo kreće protiv SDA".

"Bošnjački narod mora imati člana Predsjedništva koji liči na njega, po sistemu vrijednosti, da ga narod prepozna, da je njihov. Ne može čovjek protiv koga se vode procesi, koji je toliko konflikata izazvao u ovoj zemlji zadnjih 20 godina, kojem istina nije svetinja, koji nikad nogom nije kročio u džamiju, predstavljati ovaj narod", dodao je Izetbegović dodajući da na tribinama treba poručiti ljudima da se ostave Avaza, da Bošnjaci sazriju i da vjeruju vlastitim očima.

Sve ljevičarske stranke zajedno nisu u dva zadnja ciklusa dobile glasova kao SDA sama, kaže Izetbegović, stranke koje sebe nazivaju građanskim su u Sarajevu potpuno izbrisane i to stvara nervozu.

"Čović je predao aplikaciju, ali to je bila prazna dvolisnica, bez sadržaja, mi smo je poslije ispunili sadržajem, nas trojica", kazao je još Izetbegović, naglašavajući i da su neusvajanje boračkog zakona, akciza i zakona o igrama na sreću veliki problem za nastavak pozitivnog trenda u kojem se zemlja nalazi.

Trešnja se omladi ako je korijen dobar

"Nažalost, usvajanju akciza nije se samo usprotivila opozicija, već zbog sebičnih i politikantskih razloga i četiri zastupnika iz kluba SDA, dalje znate šta se dešavalo", kazao je Izetbegović kazavši da su on i njegovi današnji saradnici gubili isto na Kongresima, ali se nisu bunili, dok ova četvorka to radi već dvije godine, spominjujući razne kvalifikacije, kao i onu najopasniju da se SDA radikalizira i ne bi zbog toga bili sankcionisani "jer su stranka slobode".

Izetbegović je najavio drugačije odnose u stranci, neće se više moći kršiti statut, ko nanese štetu stranci, državi, narodu bit će sankcionisan. Situaciju sa četvorkom je uporedio sa par sadnica trešnje koje je dobio iz Hercegovine, a koje mraz s vremena na vrijeme ošteti, ali dok je dobar korijen, "kresanje loših grana se neće osjetiti".

"Napravit će novu stranku, pričat će o Evropi, bit će kobajagi multietnička stranka, ništa neće napraviti niti na jednoj strani osim na bošnjačkoj, ovdje će napraviti samo konfuziju, napravit će samo štetu", kazao je Izetbegović.

Premijer Vlade Federacije Fadil Novalić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić imali su kraća izlaganja sa naglaskom na poboljšanje većine ekonomskih parametara u zemlji, koje ne prate političke prilike koje su ozbiljna kočnica. Najmanje smo zaduženi u regionu, sa najboljom strukturom duga, kazali su.

Prije početka tribine delegacije SDA sa Bakirom Izetbegovićem na čelu položila je cvijeće na mostarskim Šehitlucima.