BiH
4

SDA: Tražimo sankcioniranje onih koji nisu zaštitili mezar Alije Izetbegovića

Klix.ba
Mezar Alije Izetbegovića
Mezar Alije Izetbegovića
Stranka demokratske akcije najoštrije osuđuje vandalski čin skrnavljenja mezara prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, saopćeno je danas iz te stranke.

"Zahtijevamo od nadležnih institucija hitno sankcioniranje počinitelja ovog vandalskog čina, kao i utvrđivanje odgovornosti onih koji su bili dužni da osiguravaju i štite mezar Alije Izetbegovića", navedeno je iz SDA.

Zaprepašteni su, kako su istakli, činjenicom da oni koji su bili dužni da osiguravaju mezar Alije Izetbegovića nisu izvukli pouke nakon terorističkog napada koji se desio 11. augusta 2006. godine kada je bio miniran mezar prvog predsjednika RBiH.

"Očekujemo od nadležnih organa da poduzmu sve neophodne mjere kako se ovako nešto ne bi ponovilo", istaknuto je iz SDA.

Policija u Sarajevu je jučer oko 17:40 sati obaviještena da je nepoznata osoba uz upotrebu oštrog predmeta na spomeniku (nišanu) na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića na Šehidskom mezarju Kovači urezala riječ "kašikara"!

Sporna riječ je upisana najvjerovatnije nožem, odmah iznad imena rahmetli predsjednika Izetbegovića. Osoba čiji su inicijali A. N. (38) uhapšena je zbog sumnje da je oskrnavio nišan, potvrđeno je iz policije.

Podsjetimo, 11. augusta 2006. u 3.04 sati godine došlo je od terorističkog napada na Šehidskom spomen mezarju "Kovači" kada je, također, miniran mezar rahmetli Alije Izetbegovića. Od snažne detonacije oštećeni su nišani i nastao je krater od 70 centimetara, a na obližnjim kućama popucala su prozorska stakla. Izvršitelji do danas nisu pronađeni.