Do februara
13

SDA traži da se sa sutrašnje sjednice skine potvrđivanje imenovanja Božovića

FENA
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je, nakon sjednice Kolegija tog doma u proširenom sastavu, izjavio novinarima da je predsjednik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) zatražio da se sa sutrašnjeg zasjedanja tog doma skine tačka dnevnog reda koja je vezana za potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice, odnosno da se prolongira za narednu sjednicu.

"Očekujemo da će ovlašteni predlagač povući tu tačku kako bi se ona ponovo vratila na narednu sjednicu, koja će biti početkom februara, a do tada imamo dovoljno vremena za dodatna i potrebna usaglašavanja u vezi s tim imenovanjem", naveo je Zvizdić.

Potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH trebalo se naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazane za sutra.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija donio je odluku da na ovu poziciju bude imenovan Mlađen Božović.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, nakon uvida u pristigle materijale, provedenu raspravu, te nakon što je Božović odgovorio na pitanja članova Komisije, nije dala preporuku Predstavničkom domu da potvrdi njegovo imenovanje. Međutim, mišljenje komisije nije obavezujuće za Dom.