Sporni cenzus
329

SDA traži da Parlament FBiH razmatra Schmidtov prijedlog Izbornog zakona

B. R.
SDA među strankama koje se protive Schmidtovom prijedlogu Izbornog zakona (Foto: T. S./Klix.ba)
SDA među strankama koje se protive Schmidtovom prijedlogu Izbornog zakona (Foto: T. S./Klix.ba)
SDA traži da se na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine razmatra prijedlog visokog predstavnika Christiana Schmidta da se uvede cenzus od tri posto pri izboru delegata za entitetski Dom naroda.
Ova stranka traži da se tačka po ovom pitanju uvrsti na dnevni red sjednice koja je zakazana za 26. i 27. juli. Obrazložili su ovu inicijativu.

"Mnoga su pitanja koja zbunjuju javnost, ali i same zastupnike, kao što je najava amandmana na Ustav FBiH, vezan za uvođenje cenzusa od tri posto pri izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. Klub zastupnika SDA traži poštivanje Briselskog sporazuma, kako bi se stvar riješila dijalogom u institucijama Bosne i Hercegovine, i to poslije održavanja Općih izbora", naveli su.

Najavili su da će predložiti i deklaraciju, za koju su istakli da će izražavati stav Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o bitnim pitanjima za FBiH.

Podsjećamo, visoki predstavnik je pripremio izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH, a među njima su i uvođenje spomenutog cenzusa. Ovome su se suprotstavile sve stranke koje se protive etničkom modelu Izbornog zakona.