Ratni logor
13

SDA Stolac: Općinske vlasti nezakonito prisvojile Koštanu bolnicu koja je državno vlasništvo

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Općinsko vijeće Stolac na svojoj posljednjoj sjednici izvršilo je prijenos prava korištenja nad Koštanom bolnicom u Stocu, pravdajući to dugogodišnjim nekorištenjem upisanog posjednika. Koštana bolnica ranije je bila upisana kao vlasništvo države Bosne i Hercegovine, a sam objekt u ratu je korišten kao logor tzv. Herceg-Bosne.

Općinski odbor SDA Stolac u svom saopćenju najoštrije je osudio i odbacio ovu odluku Općinskog vijeća, još jednom naglasio da je predmetna nekretnina u vlasništvu države Bosne i Hercegovine, što se vidi iz zemljišnoknjižnog izvatka te da su vijećnici koji su glasali za ovakvu Odluku direktno prekršili više zakona među kojima je i Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom koji je donio visoki predstavnik Paddy Ashdown.

"Lokalne vlasti na nelegalan način pokušavaju preuzeti prava vlasništva nad Koštanom bolnicom koja je u vlasništvu države Bosne i Hercegovine. Obratiti ćemo se svim relevantnim faktorima, prije svega OHR-u i Pravobranilaštvu BiH, jer se radi o državnoj imovini", kaže za Klix.ba Haris Baljić iz SDA Stolac.

SDA je dalje naglasila kako treba imati u vidu da su građani Stoca u skorije vrijeme samoinicijativno očistili park oko bolnice kako bi se stekli uslovi za dostojanstveno obilježavanje datuma stradanje Bošnjaka u zloglasnom logoru Herceg-Bosne u objektu Koštane bolnice.

"Smatram da lokalne vlasti preuzimanjem Koštane bolnice žele da zatru trag svim ratnim strahotama koje su se tu desile, na način da će zabraniti posjećivanje i obilježavanje datuma vezanih za logor", kaže nam dalje Baljić.

Baljić smatra kako je očigledno da se ponovo pokušavaju podići međunacionalne tenzije u gradu na Bregavi.

Vijećnici koji su glasali protiv ove odluke će zatražiti od svih relevantnih institucija, prvenstveno od OHR-a, da spriječe nastavak nezakonitih radnji te je pozvao općinske vlasti da se vrate u legalne okvire jer ovakvi potezi ne doprinose stabilizaciji odnosa u općini Stolac.