Skupština dioničara 18. maja
0

SDA se želi riješiti Brankovićevih kadrova u 'BH Telecomu'

SRNA
Skupština dioničara "BH Telecoma", na sjednici zakazanoj za 18. maja, odlučivaće o povjerenju svakog člana Nadzornog odbora pojedinačno, što je motivisano namjerom SDA da iz tog tijela izbaci kadrove koje je postavio bivši premijer Federacije BiH Nedžad Branković, tvrde "Nezavisne novine".

Izvor lista tvrdi da će u skladu s tim SDA povući kadrove čijim radom nije zadovoljna, uključujući i Samira Čauševića, dugogodišnjeg predsjednika Nadzornog odbora "BH Telecoma".

Rizah Softić, predsjednik Udruženja dioničara BiH,   kaže da je pojedinačno izjašnjavanje o članovima Nadzornog odbora ispravno,  budući da je zasnovano  na  zakonu. 

"Ovim se suštinski ništa ne mijenja. Umjesto jednog glasačkog listića imaćemo sedam, a ko će izgubiti povjerenje od članova Nadzornog odbora zavisiće od glasova predstavnika državnog kapitala", kaže Softić.

Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH zatražilo je da sa dnevnog reda Skupštine "BH Telecoma" bude skinuta i odluka o raspodjeli dobiti ovog preduzeća uz obrazloženje da Vlada FBiH još nije zauzela stav o raspodjeli prošlogodišnje zarade u svim javnim preduzećima u njenoj nadležnosti.

 Softić kaže da je ova odluka logična tim prije što u prijedlogu za raspodjelu dobiti "BH Telecoma" nisu predviđena sredstva za investicije, a što je nedopustivo.