BiH
17

SDA: SDP i Zlatko Lagumdžija su krivi za ovakvo stanje

FENA
Sjedište SDA (Foto: Klix.ba)
Sjedište SDA (Foto: Klix.ba)
Pismo premijera Federacije BiH Nermina Nikšića upućeno visokom predstavniku Valentinu Inzku sa zahtjevom da preuzme vršenje dužnosti Vlade FBiH, kao i optužbe Zlatka Lagumdžije na račun predsjednika SDA i predsjednika Federacije BiH, dokazuju da su SDP, njegov predsjednik i premijer u svojoj bahatosti i bezobzirnosti izgubili svaki osjećaj za realnost i sopstvenu odgovornost za sadašnju situaciju u kojoj se BiH i njeni građani nalaze upravo njihovom krivicom - navodi se u saopćenju SDA.

Dodaje se da, umjesto da odgovaraju za haos i krizu koje su proizveli, oni zamjenom teza pokušavaju optužiti druge za to.

"SDP je odgovoran što HDZ-e nije dio parlamentarne većine u Federaciji BiH; SDP je odgovoran što je trebalo 17 mjeseci nakon izbora da se formira Vijeće ministara jer je Zlatko Lagumdžija tražio da HDZ-e opet ne bude u vlasti", navodi se u saopćenju.

Također, tvrde u SDA, SDP je jednostrano i nepromišljeno raskinuo koaliciju s SDA i ostalim strankama Platforme, ne vodeći pritom računa o posljedicama koje takvo ponašanje proizvodi, niti o ustavnim i zakonskim procedurama koje se moraju (is)poštovati.

"SDP preko Svetozara Pudarića već dvije godine blokira imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije BiH insistirajući da sudije iz sva tri konstitutvna naroda budu kandidati SDP-a, čak i oni koji nisu na listi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

SDP najmanje ima prava da prigovara SDA zbog navodne zloupotrebe mehanizama za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, jer je upravo Zlatko Lagumdžija svojim sporazumima s Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom ugrozio vitalne interese države BiH i bošnjačkog naroda", navode iz SDA.

Dodaju da ako neko zloupotrebljava mehanizam za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, to je upravo SDP koji na taj način pozivajući se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda onemogućava smjenu dopredsjedavajućeg Skupštine TK-a iz srpskog naroda i aktualne vlade koja je izgubila podršku.

"Nakon svega, sada pozivati Valentina Inzka na odgovornost je vrhunac licemjerja u stilu SDP-a, jer je upravo Zlatko Lagumdžija 2011. godine insistirao na stavljanju van snage odluke Centralne izborne komisije o konstituiranju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Optuživati predsjednika Federacije Živka Budimira za nepoštivanje ustava, dok predstavnici SDP-a u Parlamentu Federacije po diktatu Zlatka Lagumdžije donose odluke koje Ustavni sud Federacije BiH poništava kao neustavne, uključujući i onu o oduzimanju ustavnih ovlasti Vladi Federacije BiH, nije ništa drugo do atak na dignitet građana koji pomno prate aktualna događanja i djelovanje političkih stranaka", navodi se u saopćenju SDA.

U SDA smatraju da su potpuno neutemeljene optužbe ovakvoga SDP-a na račun SDA kako navodno nešto blokira.

"Odgovor na to je za njih poražavajuća činjenica da je do formiranja Vijeća ministara BiH uopće došlo zahvaljujući doprinosu i konstruktivnosti SDA, jer je Zlatko Lagumdžija 17 mjeseci činio sve i insistirao da HDZ-e izbaci i iz Vijeća ministara BiH kao što je učinio u Vladi Federacije BiH. Svi dogovori - popis stanovništva, državna pravna pomoć, vojna imovina - postignuti su u periodu dok je SDA bila u Vijeću ministara i to opet zahvaljujući njenom angažmanu", navode iz SDA.

Istču da je za aktualno stanje u Ustavnom sudu Federacije BiH, izričito odgovorna bivša predsjednica Federacije Borjana Krišto, koja je, kao i Svetozar Pudarić - njen kolega u ovom mandatu, insistirala na imenovanju osoba koje nisu bile na listi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

"SDA nikada nije blokirala imenovanja sudija, ali je dužna i hoće štititi moralni i svaki drugi dignitet Ustavnog suda FBiH i ne može prihvatiti da njegovi sudije budu osobe u svakom smislu nedostojne te časne pozicije", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.