"Ovakvo stanje je neodrživo"
7

Lagumdžija: Očekujem reakciju međunarodne zajednice

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija očekuje da će međunarodna zajednica i nadležne institucije reagovati na situaciju u Federaciji BiH nakon što je SDA kroz Klub Bošnjaka u Domu naroda Federalnog parlamenta blokirao izbor sudija Ustavnog suda FBiH i time "zacementirao" rekonstrukciju vlasti u tom entitetu.

Lagumdžija je novinarima u Mostaru rekao da se konačno pokazalo pravo lice SDA i način na koji štiti nacionalni interes.

"Je li nacionalni interes Bošnjaka da se ne može formirati institucija koja brine o vitalnom nacionalnom interesu?! Očekujem da će institucije međunarodne zajednice reagovati, jer ovakvo stanje je neodrživo. Ne može se funkcionisati bez Ustavnog suda, a zloupotreba od SDA više ne može iznenaditi", dodao je Lagumdžija.

On je naglasio da je SDA stavila interese naroda i države na drugo mjesto i da želi da sačuva vlast pod svaku cijenu. "Ukoliko se ovakvo stanje održi, morat ćemo da rješavamo stvari nekim drugim sredstvima", rekao je Lagumdžija, ne precizirajući koja će to sredstva biti.

On je istakao da Jerko Ivaković Lijanović, Sulejman Tihić i Živko Budimir moraju preuzeti odgovornost za situaciju do koje su doveli.

"Neka oni preuzmu odgovornost kako dalje, da vidimo šta je njihov potez, onda ćemo se mi ponašati u skladu s tim", dodao je Lagumdžija.

On je rekao da će SDP ići u opoziciju, ali da suprotna strana mora reći koju većinu ima i na osnovu čega obavlja vlast.