Kritika opozicije
143

SDA Sarajevo: Konaković ni marke nije dao za povećanje izdvajanja za Studentski centar

I. P.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Sarajevo u posljednjem saopćenju kritikovao je predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića zbog navodnog manjka interesa da pomogne lokalnim studentima.
"Povodom sastanka predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića sa predstavnicima Studentskog centra, na kojem je obećao bolje uslove za studente, podsjećamo da je tačno prije 3 godine na identičnom sastanku sa studentima, dao ista obećanja, a da ništa nije uradio da popravi stanje", kažu iz Kantonalnog odbora SDA.

Kako ističu, u novembru 2016. Konaković je zajedno sa tadašnjom ministricom Zilhom Ademaj primio predstavnike Studentskog parlamenta UNSA, povodom njihovih zahtjeva za poboljšanjem uslova u Studentskom centru, kako se navodilo u tadašnjem saopćenju Vlade KS.

"Tada je Konaković detaljno informiran o uslovima studentskog smještaja, te je obećao pomoć i podršku Studentskom centru. Tri godine kasnije, na identičnom sastanku sa studentima, Konaković obmanjuje javnost da nije bio upućen o stanju u Studentskom centru, te se ponovo fotografiše i ponovo daje isprazna obećanja studentima za podršku, kao da potcjenjuje pamet javnosti i studenata", kazali su iz SDA.

Kako kažu, tokom protekle 3 godine, budžet Kantona Sarajevo je povećan za oko 300 miliona maraka, a Konaković koji je skoro sve to vrijeme na vlasti "nikada nije ni predložio, ni podržao uvećanje budžetske stavke za Studentski centar, zacementirane na 1.350.000 KM".

"Cinična je Konakovićeva odluka da studentima obećava kule i gradove, samo nekoliko dana nakon što je glasao za novi rebalans budžeta, u kojem je dodatnih 114 miliona KM, ponovo ni marke nije dao za povećanje budžetskog izdvajanja za Studentski centar. Ovo je jedan u nizu dokaza da Konaković koji je godinama u kontinuitetu vlast u KS što kao premijer, što sada kao portparol Vlade KS – jak na riječima a slab na djelima, te da godinama na gnusan način manipuliše ovim mladim ljudima, dajući im isprazna obećanja isključivo u svrhu vlastite promocije, što dovoljno govori o njegovom karakteru", zaključuju iz Kantonalnog odbora SDA.