|

SDA: Reforma Ustavnog suda je promjena Dejtona, nema ucjena kojom RS to može ostvariti

SDA: Reforma Ustavnog suda je promjena Dejtona, nema ucjena kojom RS to može ostvariti
272
D. Be.
12.2.2020. u 16:06
56
komentara
272

dijeljenja
SDA: Reforma Ustavnog suda je promjena Dejtona, nema ucjena kojom RS to može ostvariti Foto: I. Š./Klix.ba
Iz Stranke demokratske akcije (SDA) poručili su da je najava političkih predstavnika iz entiteta RS da neće učestvovati u radu državnih institucija predstavlja klasičan oblik političkog siledžijstva.
"Ustavni sud Bosne i Hercegovine je dejtonska kategorija, kao i samo postojanje entiteta, i bilo kakvo jednostrano osporavanje Ustavnog suda predstavlja zapravo jednostrano kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine", saopćili su.

Iz SDA su pozvali institucije međunarodne zajednice, kao i sve patriotske snage u BiH, da se suprostave ovakvim jednostranim potezima iz entiteta RS koji ugrožavaju političku i sveukupnu društvenu stabilnost u BiH.

"Bilo kakva reforma Ustavnog suda znači reformu Dejtona i ona je moguća samo ukoliko sve strane u Bosni i Hercegovini naprave konsensuz, uz saglasnost međunarodne zajednice. Svaki drugi pokušaj promjene Dejtona, a naročito onaj koji se temelji na ultimatumima i ucjenama, unaprijed je osuđen na neuspjeh", dodali su.

Istakli su da strane sudije ne imenuje ni SDA ni Bošnjaci, već to u skladu sa članom 6. Aneksa IV Dejtonskog sporazuma čini predsjednik Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

"Očigledno je problem stranaka iz entiteta RS sa stranim sudijama zapravo problem sa evropskim principima i praksom Evropskog suda za ljudska prava, koju ove sudije implementiraju. Pozivi iz entiteta RS da se strane sudije povuku iz Ustavnog suda BiH, prije nego što se okonča mandat OHR-a i PIC-a i sveobuhvatna implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma, predstavlja apsolutno neutemeljen zahtjev, i nema tih ucjena uz koje bi mogao proći", zaključili su.
Prijavi grešku


Komentari (56)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...