Zvanična odluka
397

SDA predložila Denijala Tulumovića za premijera Tuzlanskog kantona

A. K.
Povjereništvo Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Tuzli je na današnjoj sjednici odlučilo da mandatar za sastav Vlade Tuzlanskog kantona (TK) bude ugledni ljekar Denijal Tulumović, saznaje Klix.ba.

Prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, na današnjoj sjednici Povjereništva Kantonalnog odbora SDA u Tuzli na stolu se našao samo jedan prijedlog i to Denijal Tulumović koji je u konačnici i prihvaćen. To je za Klix.ba potvrdio zastupnik SDA u Skupštini TK Midhat Čaušević, koji nam je kazao da je Tulumovića predložila Općinska organizacija Živinice.

"Princip u SDA je već duži niz godina da općinska organizacija koja ima najbolji izborni rezultat predlaže premijera, odnosno mandatara za sastav Vlade TK i u ovom slučaju to je Općinska organizacija Živinice", rekao je za Klix.ba Čaušević.

Čaušević je kazao da će SDA kao stranka koja ima najveći broj zastupnika u Skupštini TK predsjedniku ovog zakonodavnog tijela Žarku Vujoviću dostaviti stranačku odluku na postupanje.

"On (Vujović, op.a.) će pozvati predloženog kandidata, uručiti mu odluku o sastavljanju Vlade TK te će imati određeni vremenski rok do kada će imati zadatak da formira, uz saglasnost sa koalicionim partnerima, Kantonalnu vladu. Taj prijedlog sa kompletnom vladom i mandatarom ide Skupštini TK na potvrđivanje", pojasnio je Čaušević za Klix.ba.

Vrijedi kazati da je prof. dr. Denijal Tulumović predsjednik Općinskog odbora SDA u Živinicama. Ugledni je ljekar koji obavlja funkciju načelnika Klinike za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Inače, SDA su pored premijerskog mjesta u Tuzlanskom kantonu pripala još četiri ministarstva, s obzirom na to da imaju najviše zastupnika, njih devet, u parlamentarnoj većini. U njoj se nalaze i dva zastupnika koji su još uvijek članovi SDP-a, ali su isključeni iz Kluba zastupnika, zatim tri iz DF-a, po dva iz SBB-a i Stranke za BiH te jedan iz PDA.

Prema koalicionim dogovorima SDA-u je pripalo Ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo finansija, Ministarstvo pravosuđa te Ministarstvo za sport, kulturu i mlade.

Tokom današnje sjednice Povjereništva Kantonalnog odbora SDA nije bilo govora o osobama koje će se naći na čelima ministarstava. To bi se, kako nam je potvrdio Čaušević, trebalo dogoditi u toku ove sedmice kada će biti uspostavljeni kriteriji za pozicioniranje ministara.