BiH
16

SDA predala prijavu za izbore: "Skakavci su pojeli prethodne četiri godine"

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Stranka demokratske akcije(SDA) je danas Centralnoj izbornoj komisiji BiH predala prijavu za ovjeru političkih subjekata za opće izbore u BiH u oktobru 2014. godine.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović kazao je novinarima da SDA izlazi na Opće izbore za sve institucije koje se biraju direktno na generalnim izborima i za sve nivoe vlasti za koje se organiziraju generalni izbori.

"Prijavljujemo se za Predsjedništvo BiH, Parlamentarnu skupštinu BiH, za parlamente oba bh. entiteta i za svih deset kantona u Federaciji BiH. Naši su izborni ciljevi pobjeda za bošnjačkog člana za Predsjedništvo BiH, vodeća politička snaga u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, vodeća politička snaga u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, vodeća politička snaga u gotovo svim kantonima gdje Bošnjaci žive u većini i znatno bolji izborni rezultat od prošlog kada je u pitanju Narodna skupština RS-a", kazao je Džaferović.

Na pitanje jesu li u stranci već poznata imena kandidata za vodeće pozicije, između ostalog za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Džaferović je kazao da trenutni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kandidat SDA i on tu funkciju obavlja kao kandidat SDA s prošlih izbora.

"On će biti, sasvim sam uvjeren, ponovo kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Odluku o tome trebaju donijeti organi stranke. Postupak kandidiranja je u toku, ali nimalo ne sumnjam da će organi stranke donijeti odluku da to bude zamjenik predsjednika SDA i sadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ali ponavljam i podvlačim, odluku o tome će donijeti organi stranke", kazao je Džaferović.

Po njegovim riječima, ovi izbori će se odvijati u jednoj specifičnoj atmosferi.

"Mi u BiH danas imamo stanje prirodne nepogode, stanje elementarne nepogode, praktično, vanredno stanje. Sve aktivnosti SDA do izbora, a i poslije izbora bit će primjerene tom teškom stanju u kojem se BiH nalazi i potrebama da se što prije otklone posljedice elementarnih nepogoda, da se što je moguće više pomogne ljudima da bi se stvari što je moguće više vratile u stanje koje je bilo prije elementarnih nepogoda", kazao je Džaferović.

To će, dodao je, obilježiti njihovu kampanju i to će zapravo biti osnova njihovog rada.

"Ono što će SDA raditi osim ovoga, dakle ovo je glavni zadatak i glavni posao, u kampanji mi ćemo predstavljati svoj ekonomski program i mi ćemo ukazivati na propuste koje su vlasti imale u ovom periodu. Ukazat ćemo na to šta znači zapravo za državu BiH kada je SDA slabije legitimirana na izborima i šta znači kada je SDA snažnije legitimirana na izborima", kazao je Džaferović.

Iskustvo nas uči, dodao je, da kada god je SDA imala snažnu podršku na izborima, da je napredovala i država BiH.

"U proteklih osam godina mi nismo imali podršku da možemo da kažemo da smo bili vodeća politička snaga. Mi smo to imali na izborima 2002. godine i od 2002. do 2006. učinjene su brojne reforme u BiH, džava je snažno napredovala. Period 2006.-2010. je bio period zastoja. Tada je Stranka za BiH vodila glavnu riječ u BiH, bila vodeća politička snaga", kazao je Džaferović.

Dodao je da se nešto uradilo, „ali uglavnom to je bila stagnacija“.

"Od 2010. do 2014. godine, dakle ovaj mandatni period je potpuni zastoj, čak su stvari krenule nazad. Za ove četiri godine vodstva SDP-a moramo, nažalost, kazati da su to četiri godine koje su pojeli skakavci", kazao je Džaferović.